Sa psom u Etnografski muzej

I Pele se upisao u knjigu utisaka

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
pele u muzeju
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
04.10.2015., Zagreb - Razgledavanje postava Etnografskog muzeja uz kucnog ljubimca. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
04.10.2015.
u 12:00
Veći psi moraju nositi brnjicu, a na ulazu svi moraju pokazati dokaz o cjepljenju
Pogledaj originalni članak

Desetak prvih posjetitelja ovog je vikenda iskušalo posebnu, ali trajnu ponudu Etnografskog muzejavikendima se od sada postav može razgledati u društvu najdražih četveronožaca. Kako je šetati sa psom i usput uživati u umjetnosti, isprobali smo i mi.

Voda i poslastice

– Kako je sladak! Koje je vrste, koliko ima godina, je li već bio u nekom muzeju? Ma sigurno će mu se ovdje svidjeti – tako su nas jučer djelatnici Etnografskog muzeja dočekali na ulazu u svoju ustanovu. Za pse je ulaz besplatan, objašnjavali su, ali veće vrste moraju imati brnjice, dok vlasnici na ulazu moraju predočiti veterinarsku iskaznicu kao dokaz o tome da je pas redovito cijepljen. Mi smo svoju ponijeli, ali šestogodišnji Pele glasnim je pozdravnim lavežom šarmirao djelatnike odmah na ulazu, pa je nismo morali posebno ni pokazivati.

– Vjerujemo vam – rekli su nam, dok je Pele već njuškao posude napunjene vodom postavljene pri ulazu, ali i u svakoj prostoriji muzeja kako bi se ljubimci mogli okrijepiti. Ima i kolačića, govori nam viša kustosica Iris Biškupić Bašić, koji se mogu kupiti u muzejskoj suvenirnici.

– Kako će ljubimci sad biti naši gosti, red je da i za njih imamo ponudu. Osim hrane, tu su i bedževi, simpatične marame, ali i, primjerice, kabanice – govori Biškupić Bašić, koja i sama ima malu boksericu, pa su joj novi posjetitelji, kaže, vrlo dragi. Kako kaže, pristojni su, strpljivi, slušaju vlasnike, a s posebnom pozornošću promatraju što se sve nalazi oko njih.

Znaju kad im je dosadno

– Ovo je, kako za nas, tako i za njih, novo iskustvo – govori kustosica, dok nas je živahan Pele lavežom podsjetio kako je ipak vrijeme da promijenimo lokaciju u muzeju. Prodoran glas odjeknuo je prostorom, ali nitko od ostalih posjetitelja nije se obazirao. – Pa moraju i psi nama reći kad im je dosadno – rekla je ljubazna kustosica kad je primijetila da nam je pomalo neugodno što Pele glasno daje do znanja koji dio postava mu se sviđa. A birali su najdraže dijelove muzeja i ostali psi.

– Odlično je i drago mi je što mogu s Lili sudjelovati i u ovakvim aktivnostima – rekla je Maja Redžić na izlazu iz muzeja, na kojem su nas duhoviti djelatnici pitali "što je Pele upisao u knjigu utisaka".

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.