Mjera popuštanja

Jedva smo dočekali kavu na terasi, a sad ni na špici nije teško ugrabiti stol

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
12.05.2020.
u 09:04
Gosti su se vratili u ugostiteljske objekte u centru, no u “novoj normali” nema gužve
Pogledaj originalni članak

Kad ćemo moći ponovno doći i popiti kavu? Najčešće je to pitanje koje su unatrag dva mjeseca, kažu, slušali zagrebački ugostitelji, čijim je gostima u doba strogih epidemioloških mjera zbog koronavirusa i te kako nedostajalo ispijanje omiljenog napitka za početak dana po kafićima, po čemu je Hrvatska nadaleko poznata, a onda i socijalizacija koja ide uz taj običaj. A od jučer je on opet oživio. Kafići, ali i restorani, u novom su valu popuštanja mjera u punom pogonu, i to nakon što su se lokali danima “lickali” za ponovno dočekivanje gostiju, što je uključivalo i dezinfekciju, a stolovi razmještali na metar i pol razmaka kako bi se ispoštovale preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Odgovara nam lagani start

No gužve na terasama kafića u centru metropole jučer ujutro nije bilo, što konobari više pripisuju najavljenom kišovitom vremenu nego strahu od “nevidljivog neprijatelja”.

– Iskreno, jedva smo čekali povratak u normalu i otvaranje kafića. Htjeli smo doći odmah ujutro u osam jer smo očekivali da će biti krcato, no ispalo je da je pronaći slobodno mjesto lakše nego ikad dosad. Možda još ima nekog straha među ljudima, ali vjerujemo da je to više zbog kiše jer izgleda kao da bi se svaki čas mogla spustiti – kazali su Dora Pečarić i Juraj Šarić koje smo zatekli u Tkalči, ugostiteljskoj “žili kucavici” metropole. Da će se ljudi tijekom tjedna više opustiti, a i da će ih sunce izmamiti iz kuće, misle i u tamošnjim barovima History i Village, gdje očekuju da će se broj gostiju posebno pojačati tijekom pauze za ručak.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Čak nam i odgovara da se ovako lagano starta. Čini se, štoviše, kao uobičajena atmosfera za ponedjeljak ujutro – istaknuli su u lokalima koji slove za mjesta koja vječito vrve gostima. Bojali su se mnogi kavoljupci i da bi cijene mogle skočiti, no uvjerili smo se da su ostale iste.

– Mi smo ih čak i snizili kako bismo privukli ljude pa šalica kave s mlijekom do 11 sati stoji 10 kuna, a prije je bila 13. Toliko je i sada nakon 11 sati – kazali su u Villageu. Slična je situacija i u susjednom Baru 45, gdje kava s mlijekom, i to u razdoblju od 10 do 18 sati, također stoji 10 kuna, a to što se cijene nisu dizale pozdravljaju i gosti.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Drago nam je da usred vala promjena na koje smo se trebali naviknuti neke stvari ipak ostaju iste. To je fer od ugostitelja – istaknule su Paula Perić i Lana Dukarić, koje su kavu dogovorile čim je Stožer objavio kad će se otvoriti lokali. Gužve jučer nije bilo ni na “špici” u Bogovićevoj. Prije dva mjeseca onuda se moralo probijati među punim terasama kafića, na kojima su konobari trčali na sve strane kako bi pokrili stolove, no sada je situacija znatno drugačija.

– Očekivali smo da ćemo gorjeti, zato nas i više radi u jutarnjoj smjeni, ali zasad nema baš mnogo gostiju – rekao je Ivan Požežana, koji je s ostatkom ekipe iz Vinyla, opremljen maskama, rukavicama i tacnama, željno iščekivao mušterije. U stanju pripravnosti bili su i u susjednom baru Nova Ploča, a kada su se ljudi polako počeli okupljati na terasi, svi su odreda isticali kako im je u posljednja dva mjeseca najviše nedostajalo uzeti šalicu kave u jednu i novine u drugu ruku.

– Došli su uglavnom stalni gosti koji su jedva dočekali otvaranje – objasnio je konobar Zoran Janković dodajući kako se nada da će ljudi i dalje biti na oprezu, što zbog vlastite, što zbog sigurnosti ugostitelja. Nekoliko metara dalje, u kafiću Bonita na Preradovićevu trgu, njegov je kolega Fran Šimić imao posla preko glave jer, kako su se oblaci razilazili, tako su se stolovi popunjavali.

– Eto, sve se vraća lagano u normalu – zadovoljan je bio Šimić. I u restoranima u centru također su s uzbuđenjem čekali prve narudžbe, a mnogi su se ugostitelji složili kako se nisu nadali da će im posao ovoliko nedostajati.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

– Zovu nas ljudi i interesiraju se moraju li rezervirati stol, kada mogu doći, kako se trebaju ponašati... Očekujemo da ćemo, kako će se dan bližiti kraju, imati i više gostiju. Jer i u normalnim je okolnostima prijepodne bilo takvo – rekao je Petar Ćuzović, voditelj restorana Nokturno.

Šoping bez grupiranja

Zeleno svjetlo za rad od jučer imaju i šoping-centri, ali bez grupiranja i odmaranja na klupicama, a na ulazu se moraju dezinficirati ruke. Većina je trgovina u Avenue Mallu, primjerice, otvorena, a da je sve po pravilima, brinu se zaštitari koji se šeću centrom i nadgledaju situaciju. Ima i kupaca, no i oni su očekivali veću gužvu.

– Čini se da su ljudi stekli naviku kupovanja online, ali za vikend bi već mogla biti veća navala – rekla je Dubravka Margotić. Na staro se vratio i grički top, koji se jučer u podne opet oglasio, što je mnoge razveselilo. Najviše zasigurno topnika Alema Tutundžića budući da je nakon 44 dana stanke zbog potresa ponovno na “najzanimljivijem poslu na svijetu”.

– Nadam se da je pucanj iz topa koji je simbol Zagreba također znak boljih vremena. Teško su nas pogodili i potres i korona, ali ne treba očajavati, nego krenuti naprijed – kazao je Tutundžić. Novost je u centru i sedam tramvajskih linija koje su puštene u promet. Točnije, linije 1, 2, 4, 6, 9, 11 i 17, ali nijedna još ne prolazi Jelačićevim trgom, već idu zaobilazno preko Glavnog kolodvora, a samo su “dvojka” i “devetka” zadržale uobičajenu trasu.

VIŠE OD 20% TERITORIJA POD OKUPACIJOM

Kakav je danas život u Ukrajini: Kafići oko Majdana su puni, ovdje nikad ne bi pomislili da se nalazite u zemlji u ratu

Današnja obična kijevska trgovina prehrambenim proizvodima izgleda ponegdje čak i impresivnije nego u bilo kojoj susjednoj zemlji. Istovremeno, industrija i energetika su uništeni, deseci gradova i stotine sela su potpuno uništeni ili teško oštećeni, a ekonomija opstaje zahvaljujući zapadnoj financijskoj pomoći. Ipak, prema posljednjim anketama, 88% građana vjeruje i dalje u pobjedu i ne želi nikakve kompromise

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar EtTore
EtTore
13:31 11.08.2020.

Kad pocinje sezona?

Avatar BettyFH85
BettyFH85
01:11 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub