Prova, prova, buon parmigiano – mame Talijani sa štandova na Europskom trgu nudeći da kušate njihov “dobar parmezan”. Usput će vam za trenutak narezati i fetu ovčjeg sira, a nakon što vas preplavi njegov okus, nastavit će s pregovaranjem da biste se odlučili za kupnju.
– Kilogram je 320 kuna, ali ako kupite više, dobit ćete popust – tako će vas nagovarati da kupite neku deliciju baš na njihovu štandu. Među prodavačima je i dosta onih hrvatskog podrijetla koji žive u Italiji, ali jezik nije problem ni s izvornim Talijanima.
Sardinija ima hit
Sajam talijanskih proizvoda na Europskom trgu održava se već drugi put ove godine, a traje do ponedjeljka. Iako posjetitelje isprva iznenade poprilično visoke cijene, oduševi ih kvaliteta proizvoda pa se na kraju ipak odluče za kupnju. Tako nam je Tomislav Žauher otkrio da je već prvog dana Italia festa ovčji sir sa Sardinije planuo. Ostao je još samo jedan komad, unatoč cijeni od 400 kuna po kilogramu.
– Dobro se prodaje i crni sir spravljen od mlijeka crne ovce, ali i onaj od bivoljeg mlijeka koji dozrijeva u špilji, ponekad i po tri godine – rekao je Žauher.
Odmah svladala hrvatski
Ispred štanda Amele Mujić također je bila gužva. – Naši su proizvodi iz Piemonta, a Zagrepčanima su posebno zanimljive magareće i konjske salame, kao i pršut s paprikom i paprom – kazala je prodavačica kod koje možete kušati i gorgonzolu s orasima.
Pobrinuli su se i da se na sajmu zasladite. – Kandirane naranče, limun, kivi, kokos, kruške... Voće uzgajamo i prerađujemo na Siciliji, a onda prodajemo po cijeloj Europi – rekla je Roberta Alexander, koja svoje proizvode prvi put nudi u Hrvatskoj. No, već nakon jednog dana u Zagrebu pozdravlja kupce s “Dobar dan” i “Doviđenja” te na tečnom hrvatskom upita kako su. – To je tajna dobre prodaje, odmah ste im simpatični – zaključila je uz smiješak. •