padali su rekordi

Kako su Hrvati trošili ovih blagdana? Inflacija je za Božić jela kao nikad do sad, evo što je najviše poskupjelo

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
storyeditor/2022-12-23/PXL_231222_97538965.jpg
storyeditor/2022-12-29/PXL_260222_92206123.jpg
31.12.2022.
u 12:47
Usporedili smo ovogodišnje cijene na tržnicama s cijenama od prije četiri godine. Blagdanska košarica u prosjeku je poskupjela gotovo 500 kuna!
Pogledaj originalni članak

Onome tko preživljava na hrvatskom minimalcu iznos blagdanske košarice pojede više od polovice mjesečne plaće. S druge strane, netko taj isti iznos pojede i popije u svega nekoliko sati u osvitu božićnih i novogodišnjih blagdana. Cijena blagdanskog objeda ove se godine penje i do 2600 kuna ili oko 345 eura u novoj valuti, koje su Hrvati ove godine iskeširali u božićnim i novogodišnjim praznicima. Oni nešto skromnijeg blagdanskog stola u prosjeku su dali oko 660 kuna.

Za bakalar 300 kuna

Za ovim iznosima ne zaostaju ni Zagrepčani, što smo doznali i u predbožićnom obilasku omiljenog Dolca. Iako su se s "trbuha grada" Zagrepčani na blagovanje vraćali punih vrećica, iz božićnog su se šopinga, ako usporedimo cijene koje su na placu bile aktualne u prijašnjih nekoliko godina, vraćali tek s pokojom zaboravljenom lipom u novčaniku.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

U posljednjih pet godina blagdanska je košarica poskupjela za 426 kuna u odnosu na onu iz 2018., upozorili su sindikati. Te 2018. ekipa Večernjaka u dva je navrata uoči Božića zbrajala cijene na Dolcu i na drugim gradskim tržnicama. Iznos badnjeg nemrsnog ručka ili večere, s obzirom na cijenu ribe i muzgavaca i ako izuzmemo prilog, koštala je između 30 i 260 kuna po kilogramu. Najskromniji u toj ponudi klasično su bili oslići za 40 i trlje za 30 kuna. Potočna i riječna riba onomad se po kilogramu plaćala oko 60 kuna, a hobotnica 110 kuna. Tradicionalno među najskupljima, ali i traženijima bio je bakalar koji, u svojoj suhoj varijanti, tada dosezao do 260, ali mogao se naći i na akcijama za 200 kuna.

S druge strane, od mesa je najtraženija bila purica, bijela se mogla kupiti za 45, a crna za 70 kuna, koliko je koštao i kilogram janjetine. Odojak se prije pet godina blagovao za oko 40 kuna.

U pandemijskoj 2020. cijene na tržnicama, svjedočili su tada prodavači, nisu rasle s obzirom na one unazad dvije godine – i za meso i za ribu odvajao se po prilici jednak iznos. Popularni su bili brancini i orade po cijeni od 80 kuna. Toliko su koštali i lani, ali oni koji su se za blagdane u 2021. htjeli počastiti bakalarom, za njega su izdvajali i do 300 kuna.

>> Posljednji put u kunama: Ovo su cijene na Dolcu na Silvestrovo 2022.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Na tržnici Dolac cijene su posljednji dan izražene u kunama

Odojak ipak na stolu

Glavnu smo zagrebačku tržnicu posjetili i prije tjedan dana uoči Badnjaka. Bakalar je poskupio 30 posto u odnosu na lani pa su se mnogi za post odlučili za jeftiniju ribu. Hobotnica, koja je ove godine bila najtraženija, koštala je između 120 i 140 kuna po kilogramu. Digla se i cijena ponovno popularnih srdela, kojih je posljednjih nekoliko godina za blagdane na Dolcu manjkalo. Kilogram je ove godine došao 30 kuna, dok je lani uoči blagdana još uvijek držao svima prihvatljivu cijenu od 20 kuna. U zrak su išle i cijene mesa. Kilogram pačetine prodavao se za 60, purica za 65, a odojak za 45 kuna po kilogramu. Unatoč poskupljenju, mnogi se neće odreći novogodišnjeg odojka, za kojim na tržnicama ovih dana vlada velika potražnja, a cijene mu variraju od 45 kuna po kilogramu do 60 kuna za meso domaćih proizvođača.

Za dobrim pajcekom uoči Silvestrova u redu se čekalo i prije nešto više od 20 godina, a Zagrepčani su tada, kako je izvijestio Večernji list, u posljednjim danima 2001. za svinjetinu izdvajali 35 kuna po kilogramu. Svježom janjetinom i crnom zagorskom puricom gostili su se za 60 kuna. Pune ruke posla tada su, baš kao i danas imali i prodavači kiselog zelja, osnove dobre novogodišnje sarme.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

EZ
ezer
18:10 31.12.2022.

@vidum au koliko si ti mesa i pića kupio za 1200 kn, onda ćeš za sir, pršut i kolače ostaviti još 2000 kn, mislim kao da sutra ne postoji, zadnji dan kune je za sljedeću novu godinu tako da je dobro imati još dva tjedna kune u džepu.

VI
vidum
12:56 31.12.2022.

Ja sam danas u jednom trgovačkom centru ostavio 1200 kuna za meso i piće. Sad idem u drugi po ostatak (sir, pršut, kolači...) Da se barem jednom u životu (na zadnji dan kune) osjećam kao HDZ-ovci.