novi režim

Oprez na Gornjem gradu. Platite parkiranje ili dobivate 'suvenir'

Foto: Jakov Novak
gornji grad parkiranje
Foto: Jakov Novak
gornji grad parkiranje
Foto: Jakov Novak
gornji grad parkiranje
Foto: Jakov Novak
gornji grad parkiranje
Foto: Jakov Novak
gornji grad parkiranje
Foto: Jakov Novak
gornji grad parkiranje
02.12.2014.
u 09:00
Stanari različitog mišljenja o novoj zoni naplate, dok Zagrebparking ističe da više ne tolerira neplaćanje
Pogledaj originalni članak

Donedavno rijedak prizor slobodnih parkirališnih mjesta na Gornjem gradu, od petka je gotovo dominantna slika stare jezgre. Prvi dani primjene kažnjavanja parkiranih neplatiša odvratili su vozače od toga da mjesto za svoje vozilo potraže u novoj parkirališnoj zoni u kojoj karta za stanare košta 110 kuna mjesečno, a za sve ostale 500 kuna dnevno.

Iako se čini da su nove tarife smanjile protok vozila kroz zaštićenu jezgru, reakcije stanara su dvojake.

Foto: Jakov Novak

-Sviđa mi se što mogu plaćati na mjesečnoj razini, a ne godišnje kao prije. To mi je ušteda - govori nam Josip Topolovšek, stanar. Njegov susjed, Goran Kovačić, misli kako će ovo rješenje uskoro propasti, kao i prijašnja, a zbog neoznačenih mjesta se svatko parkira gdje želi.

- Ja ne mogu vjerovati da je još uvijek samo jedno mjesto za invalide ovdje gore. Tri automobila se na njega svaki dan parkiraju - žali se, pak, jedna gospođa.
Oni koji na Gornjem gradu rade ne brinu se previše, većina ih ima rezervirano mjesto. Tek dva parkirana automobila, talijanskih i francuskih tablica, imala su kaznu na sebi, suvenir s Gornjeg grada.

Iz Zagrebparkinga su kazali da još nemaju informaciju o naplaćenoj dnevnoj karti od 500 kuna, no da njihovi kontrolori odluku provode bez iznimki.

Foto: Jakov Novak

- U petak, kada se pravilnik počeo primjenjivati vozače smo upozoravali kako bi se priviknuli na nova pravila, no tolerancije više nema - kazala je Vesna Dujmić iz Zagrebparkinga. Dodala je kako stanari koji imaju pravo na povlaštenu cijenu karte od 110 kuna mjesečno po nju nužno ne moraju ići u Zagrebparking jer kontrolori imaju evidenciju vozila koja se smiju parkirati.

- Sva vozila za koja vlasnici imaju ranija rješenja Ureda za promet o parkiranju na Gornjem gradu vrijede do isteka pa vlasnici ne moraju dolaziti po zamjenske karte - kazala je Dujmić.

>>Od sutra počinje naplata parkiranja na Gornjem gradu

>>Stanari parkirališta i dalje svojataju jer Grad još nije uveo 'plavu' zonu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

UJ
ujkica
09:19 02.12.2014.

prvo i osnovno zagrebparking ne može i ne smije naplacivati nikakve kazne,dnevne karte se kupuju a ne na silu nekome uvaljuju nista im nemojte platiti,ja te ljude iz grada stvarno ne razumijem ,pa nije li vam dovoljno ovo sta se desilo s bandicem?nije li vam ta poruka bila jasna?nema korupcije nema bezakonja i protuzakonskin naplata dosta je

MA
maki
12:59 02.12.2014.

Fino, profitirali su stanari koje se sad za 110 kn mogu parkirati na gornjem gradu, ali i u cijelom Zagrebu, ma bravo.

MI
Milkica
10:22 03.12.2014.

Zgodna je ova zadnja fotografija, na desnoj strani iscrtana parkirališna mjesta, a na lijevoj preuzak nogostup (nije li metar i pol minimum?). Čemu uopće zakoni kojima se prpisuju te stvari kad ih se i tako nitko ne pridržava?