'BOLJE DA O TOME (NE) RAZGOVARAMO'

Kazališni ciklus za djecu i mlade na Peščenici: Predstave koje tematiziraju razvod roditelja, usamljenost i vršnjačko nasilje

Foto: Teatar Poco Loco
Kazališni festival za mlade i djecu
Foto: Teatar Poco Loco
Kazališni festival za mlade i djecu
12.09.2024.
u 18:00
Ovogodišnji ciklus održat će se od 16. do 21. rujna u Centru kulture na Peščenici
Pogledaj originalni članak

Teatar Poco Loco drugu godinu za redom organizira kazališni ciklus pod nazivom Bolje da o tome (ne) razgovaramo, koji se kroz kazališne predstave za djecu i mlade, razgovore nakon izvedbi i podcaste bavi kompleksnim, često prešućivanim i nadasve važnim temama za djecu i mlade, kao što su razvod roditelja, smrt bliskih osoba, usamljenost, vršnjačko nasilje, seksualnost i mnoge druge. Ovogodišnji ciklus održat će se od 16. do 21. rujna u Centru kulture na Peščenici, a predstavili su ga : Dunja Fajdić i Dunja Vuković iz Teatra Poco Loco, Anja Planinčić, ravnateljica Centra kulture na Peščenici, prof. dr. sc. Darko Marčinko,predstojnik Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC Zagreb i urednik knjige Usamljenost i depresija te dr. sc. Ines Škuflić Horvat, dramska pedagoginja iz Teatra Tirena.

Bolje da o tome (ne) razgovaramo se ove godine održava drugi put i odražava veliku potrebu da se o ovakvom kazalištu za djecu i mlade ne samo govori, nego i da se takvo kazalište stvara. Kazalište ima ogroman potencijal da pomogne učiteljima i roditeljima otvarati one teme o kojima je teško naći riječi, izjavila je Dunja Fajdić iz Teatra PocoLoco.

– Od prijavljenih 16 predstava, odabrali smo šest iz Slovenije, Srbije i Hrvatske i to one koje su napravljene ciljano za osnovne i srednje škole, tj. za djecu koja još uvijek ne odlaze u kazalište samostalno. To su predstave koje govore o seksualnosti (Cure),nasilju prema onima koji su u trenutnom društvenom kontekstu “slabiji”, drugačiji(Poučni komadi), razvodu i disfunkcionalnoj obitelji (Onda kad smo se izgubili), o usamljenosti kod djece (Ja sam Akiko), o uzrocima tinejdžerskog nasilja (Zvjezdice) i o smrti i prolaznosti života (To je to?) – predstavila je Fajdić.

VEZANI ČLANCI:

Ideja ciklusa je omogućiti zagrebačkoj publici da pogleda predstave iz regije koje su bile dovoljno hrabre u odabiru i umjetničkoj obradi određene tabu teme, ali još važnije koristiti te predstave za razgovor o temama koje se u predstavi javljaju. – Važno nam je bilo i da pronađemo predstave koje se obraćaju raznim ciljanim dobnim skupinama i njihovim temama, tako da ovogodišnji program nudi predstave za sve, od predškolarca do maturanata – zaključila je Dunja Fajdić.

Nakon svake predstave održat će se razgovori sa stručnjacima iz kazališta, medicine,psihologije, (socijalne) pedagogije i obrazovanja. Misija Centra kulture na Peščenici je biti mjesto koje okuplja i spaja te čini kulturu dostupnom svim zajednicama, kulturni centar je kanal koji omogućava umjetnosti govoriti i o onim temama koje nam nisu najugodnije, o kojima se ne priča, a moralo bi se. Centar kulture je mjesto koje putem svojih kulturnih programa može i treba poticati na društvenu odgovornost jer ima priliku utjecati na promjene u društvu koje može biti dolje, uključivo, tolerantno,velikodušno što ga u konačnici čini zdravim. Stoga je ova suradnja s Teatrom Poco Loco vrijedna kako za samu ustanovu tako i za doprinos razvoju društva u cjelini, o suradnji je rekla Anja Planinčić, ravnateljica Centra za kulturu na Peščenici. 

Festival je ove godine regionalnog karaktera, sudjeluju tri hrvatske predstave iz Rijeke, Zagreba i Gline, dvije predstave iz Srbije te jedna predstava iz Slovenije. Svi posjetitelji imat će priliku upoznati zanimljive koprodukcije u kojima sudjeluju kulturni centri i festivali, umjetnička akademija te istraživački institut. Iz Rijeke dolazi Kolektiv Igralke u koprodukciji s HNK Ivan pl. Zajc i Zavod VIDNE s predstavom 'Cure' te iz Gline Glinjol Teatar u koprodukciji s Akademijom za umjetnost i kulturu iz Osijeka, s predstavom 'Poučni komadi', iz Srbije dolazi Kraljevačko pozorište s predstavom 'Onda kad smo se izgubili' te zanimljiva koprodukcija KC Pančevo i dva festivala - Budi Festivala i FEP-a s predstavom 'Ja sam Akiko'. Iz Slovenije Slovensko narodno kazalište iz Nove gorice u koprodukciji s Europskom kazališnom konvencijom dovodi razrednu predstavu' Zvjezdice'. Festival se zatvara subotnjom matinejom u 11 sati, predstavom za najmlađe Teatra Tirena iz Zagreba, 'To je to?', predstavila je selekciju Dunja Vuković iz Teatra Poco Loco.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.