ciklus filmova

Kinoteka nastavlja s filmovima poznate belgijske redateljice Chantal Akerman

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Kinoteka nastavlja s filmovima poznate belgijske redateljice Chantal Akerman
07.03.2022.
u 15:35
Drugi tjedan ciklusa posvećenog proslavljenoj autorici Chantal Akerman posvećen je newyorškim pričama o egzilu i nomadstvu, a u srijedu se prikazuje film "Novosti od kuće"
Pogledaj originalni članak

Zagrebačko kino Kinoteka ovotjedni program otvara premijerom filma "Poslije zime" Ivana Bakrača, a nastavlja ga ciklusom Chantal Akerman, s njezinim filmovima u kojima je u fokusu New York, gdje je ona provela svoje formativne godine.

"Poslije zime" debitantsko je ostvarenje tog crnogorskog redatelja, u kojem kroz priču o pet prijatelja u kasnim dvadesetima stvara dojmljivu sliku s kojima se suočavaju mladi i ambiciozni ljudi u ovome dijelu Europe, stoji u najavi filma koji je premijeru imao na festivalu u Karlovim Varima. Nastao je u koprodukciji Maxima filma, a uz glazbu Alena i Nenada Sinkauza na soundtracku se može čuti i muzika regionalnih glazbenih sastava poput Pocket Palme, Lollobrigide i Buč Kesidija. Na premijeri će biti i redatelj Ivan Bakrač te dio glumačke ekipe, a nakon premijere u ponedjeljak moći će ga se pogledati u redovnoj distribuciji u kinu Kinoteka.

Drugi tjedan ciklusa posvećenog proslavljenoj autorici Chantal Akerman posvećen je newyorškim pričama o egzilu i nomadstvu, a u srijedu se prikazuje film "Novosti od kuće" - jedan od njenih antologijskih ostvarenja u kojem kroz prepletanje gradskih veduta i majčinih pisama stvara film koji istovremeno funkcionira kao simfonija velegrada i poema o osamljenosti, stoji u najavi. Chantal Akerman navodi Jonasa Mekasa kao autora čiji su dnevnički i epistolarni filmovi najviše utjecali na njezinu estetiku, pa se u sklopu ciklusa prikazuje "Izgubljeno, izgubljeno, izgubljeno", Mekasov klasik sastavljen od snimaka koje je bilježio tijekom 15 godina, od dolaska u SAD kao izbjeglica iz posijeratne Litve pa sve do bujanja filmske nezavisne scene 1960-ih, koju je svojim aktivnim zalaganjem pomogao etablirati. 

Tjedan zaključuju "Priče o Americi: Hrana, obitelj i filozofija", u kojem je Akerman kroz polifoniju različitih glasova pripovijeda priču o nestaloj i raseljenj židovskoj zajednici Istične Europe. Riječ je o gorko-slatkom filmu koji se bavi egzilom, sjećanjem, Holokaustom te mogućnostima filma da takva iskustva zabilježi, sačuva i prenese novim generacijama, najavljeno je. Od noviteta tu je film "Šape pasje", psihološka drama smještena na američki Zapad 1920-ih, koja kroz prikaz odnosa karizmatičnog vlasnika farme i njegova posvojenog nećaka pruža moćnu i kompleksnu studiju toksične muškosti. 

"Ovaj revizionistički vestern velike novozelandske redateljice Jane Campion nagrađen je Srebrnim lavom za režiju u Veneciji, a za Oscara se natječe u čak 12 kategorija, uključujući i one za najbolji film, režiju i adaptirani scenarij, kao i u nekoliko glumačkih kategorija", napominje se.

Sutra će izdavačka kuća Fraktura predstaviti "Novi dio grada", novu zbirku priča Andrije Škare koji je "svakom  svojom knjigom Andrija Škare odavao počast gradu, idolizirao ga i ironizirao, vodio kroz njegove birtije, u njegove tramvaje smještao Leonarda Cohena, postavljao grad kao scenografiju, ali i uzdizao ga gotovo na razinu lika. Novu zbirku smješta u Novi Zagreb.  Ovotjedna Matineja donosi novi animirani film studija Pixar, "Crvena panda", koji u središtu radnje ima tinejdžericu Mei Lee koja se pretvara u ogromnu crvenu pandu kada je pod stresom ili kada je jako uzbuđena, što joj predstavlja brojne probleme. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.