Nemojte ništa zamjeriti, to vam je tako kad ste u kuhinji – lagano otresaju odjeću od brašna i predstavljaju se Šeherezada Sučević i Ildeza Martelanc. Osim specifičnih imena i ljubavi prema slatkom, dvije sestre veže i 80-godišnja tradicija slastičarnice Orijent, koju vode zajednički, a u nasljedstvo su je dobile od oca.
Suprug vodi račune
Za očuvanje tradicije u Maksimirskoj 34 nedavno su dobile i plaketu Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori, ali najveće priznanje diplomiranoj ekonomistici Ildezi i pravnici Šeherezadi njihovi su gosti.
– Kod nas je prava obiteljska atmosfera. Ja sam zadužena za recepte, sestra voli raditi s figurama, dok suprug vodi račune i radi s dostavom. U kuhinji imamo slastičare koji su s nama već gotovo dvadeset godina i time se posebno ponosimo – kaže Šeherezada Sučević, čiji se kolači, dodaje, rade na osnovi starih recepata ili pak na temelju onih koje su izdali svjetski poznati slastičari. Dakako, govori, Orijent svemu dodaje neki svoj štih. A svaka njihova slastica, objašnjava druga sestra, Ildeza Martelanc, radi se od samog početka upravo u slastičarnici.
– Kandiramo voće, pečemo graham kekse od kojih se radi cheesecake, radimo šlag od domaćeg vrhnja – nabraja slastičarka te dodaje kako se posebno ponose svojim sladoledom.
Kako i ne bi, ubacuje se Šeherezada, kada je upravo njime njihov otac i stvorio Orijent. Prodavao ga je na kupalištu na Savi dvadesetih godina prošlog stoljeća, a po njegovu receptu sestre ga rade i danas.
Vole nove okuse
– Volimo, doduše, isprobavati nove okuse, pa ga pravimo i od čokolade, kardamoma i cikle ili od kandiranih maslina – kažu sestre iz Orijenta, koje goste, zadnji dan posluživanja sladoleda u slastičarnici, njime i počaste. Sredina studenoga, znaju ljubitelji slastica, vrijeme je za besplatni domaći orijentalni sladoled, a sestre kažu da je sreću bolje podijeliti nego da propadne.*
Oduvijek najbolja slastičarnica u gradu, dolazim ondje od djetinjstva, savršeni kolači izgledom i okusom, današnji sladoledi neusporedivi! Ostala je kvartovska slastičarnica, no možda je zato i toliko dobra.