Bez potvrde Ministarstva poljoprivrede kumice neće moći prodavati sir i vrhnje u vitrinama.
Višestruke analize
– Svi će proizvođači svježeg sira i vrhnja, kao i drugih vrsta sireva, po Zakonu o hrani i Pravilnicima o higijeni hrane morati podnijeti Zahtjev za registraciju objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla – objašnjava mr. sc. Robert Črep iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu.
Taj zahtjev kumice će morati predati Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
– To je obrazac kojim se prijavljuje da se sir i vrhnje prerađuje doma. Za to će se morati izdvojiti i 70 kuna za biljege – objašnjava Črep.
Nakon što se obavi prijava i stigne rješenje o registraciji, na adrese kumica dolazi veterinarska i sanitarna inspekcija. Inspektori će pregledati prostor gdje se rade sir i vrhnje, a godišnje će se obavljati dvije analize sira, četiri analize mlijeka i jedna analiza vode.
– Ako se ustanovi da je sve u redu, Ministarstvo poljoprivrede daje odobrenje kumicama za objekt gdje se prerađuju mliječni proizvodi – završava Črep.
Potvrdio je to i Franjo Gluščić, voditelj samoborske tržnice.
Čekaju se vitrine
– Bez tog odobrenja Ministarstva kumicama od 1. siječnja 2011. godine nećemo moći dopustiti najam vitrine – kaže Gluščić.
Naime, ukoliko bi na tržnici u vitrinama sir i vrhnje prodavala kumica koja nema sve potrebne dozvole kaznit će se kumica, ali i tržnica.
A što se tiče vitrina, njih 20, one su naručene i trebale bi biti isporučene potkraj prosinca. U međuvremenu se na tržnici uređuju instalacije. Koliko će samoborske kumice plaćati mjesečni najam vitrina još se ne zna.
Naravno, \"bit\" cijele drame je i opet u \"biljezima\" i \"inspekciji\"..Ovi su majstori za cijediti vodu iz kamena, i naplaćivati zrak...