AFERA

Lažne svjedodžbe trideset vozača

08.02.2003.
u 00:00
Na posljednjem ZET-ovu natječaju za vozača otkriveno je desetak lažnih svjedododžba
Pogledaj originalni članak

Krivotvoritelji najčešće uzimaju svjedodžbu jednog od učenika Škole za cestovni promet. Tada prepišu klasu, urudžbeni i matični broj te klasifikacijsku oznaku. Falsificaraju pečat škole i pečat s grbom, kažu u Školi za cestovni promet.

Na udaru lažnih diploma nisu samo srednje škole. Prije nekoliko godina širu javnost i Sveučilište potresla je afera lažnih diploma. Tadašnji ministar znanosti Hrvoje Kraljević potvrdio je da se godišnje izda stotinjak lažnih dilpoma. Do Ministarstva su stigle glasine da po kupnji ispita prednjače zagrebački Pravni, Ekonomski i Fakultet prometnih znanosti. Jedan od studenata rekao je da je za dvojku na Fakultetu prometnih znanosti trebalo keširati oko 3000 kuna.

Zasad je podignuto osam kaznenih prijava zbog krivotvorenja svjedodžba, rekli su nam u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Dodali su da se radi o Konzumu gdje je pronađeno sedam vozača s falsificiranim svjedodžbama. U Multransu dokumente o završenom školovanju krivotvorio je jedan vozač, doznali smo u PU zagrebačkoj. O lažiranju dokumenata u drugim već navedenim ministarstvima i poduzećima nismo mogli dobiti konkretne podatke jer traje kriminalistička istraga većih razmjera. Kazne za krivotvorenje dokumenata odnosno svjedodožba kreću se od tri mjeseca do pet godina zatvora, zaključili su u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Konrad Liber, učenik: Ne mogu uopće naći opravdanje za nekoga tko pokušava dobiti posao pomoću krivotvorene svjedodžbe. Treba ga kazniti novčano, a ako ne može platiti - i zatvorom.

Jasna Ferković, umirovljenica: Krivotvorenje svjedodžbe je pljuska onima koji ulože rada i truda kako bi pošteno završili školovanje. To je kazneno djelo. Takve treba kažnjavati.

- Lani je policajac za 20.000 maraka pokušao postati diplomirani inženjer šumarstva.

- Brat bivšeg veleposlanika u BiH bio je jedan od carinika s lažnom diplomom. Lažirane su bile diplome Pravnog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

- Prije nekoliko dana otpušteno je desetak djelatnika Javne vatrogasne postrojbe zbog lažiranja svjedodžba i fakultetskih diploma.

- Lani je dokazano da je i nekoliko policajaca krivotvorilo dokumenet o završenoj stručnoj spremi

Samo ove školske godine otkriveno je 30 krivotvorenih svjedodžba Škole za cestovni promet, a stiglo je više od dvjestotinjak upita javnih ustanova, poduzeća, ministarstava i tvrtki zbog sumnje u njihovu valjanost, doznali smo u Školi za cestovni promet. Na posljednjem ZET-ovu natječaju za vozača otkriveno je desetak lažnih svjedododžba, što je uobičajan prosjek, ali takvi slučajevi su na vrijeme otkriveni - kaže direktor ZET-a Julius Pevalek.

- U zagrebačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi od 75 provjerenih, otkriveno je pet krivotvorenih svjedodžba. Dobili smo upite iz Konzuma, Gradskog ureda za zdravstvo rad i socijalnu skrb, Ministarstva obrane i unutarnjih poslova, Hitne pomoći i ZET-a zbog sumnje u legalnost svjedodžba. Naše svjedodožbe provjeravaju se i u Sloveniji te Bosni i Hercegovini pa se upleo i Interpol - kaže tajnica Škole za cestovni promet, Vjera Turkalj.

Policija je zbog sve masovnijeg lažiranja svjedodžba svakodnevno u školi. To je kriminal, problem kupnje svjedodžba treba hitno riješiti, požalio se voditelj obrazovanja u Školi za cestovni promet Dinko Čurković.

- Gotovo na svakom natječaju naiđemo na sumnjive svjedodžbe s čudnim potpisima. Kada zatražimo od kandidata da ih donesu na nostrifikaciju - oni se više ne pojave. Zasad nismo otkrili da je već zaposleni vozač imao kupljene svjedodožbe - kaže Pevalek. U Gradskom uredu za zdravstvo, radi i socijalnu skrb podatke o tome koliko su upita zbog ilegalnih svjedodžba uputili znat će u ponedjeljak. Zbog krivotvorenja svjedodžba policija je bila i u Elektrostrojarskoj školi, doznali smo u toj školi.

VL: Kako komentirate krivotvorenje svjedodžba?

Vida Obratov: To je kriminal i za to ne mogu naći nijedno opravdanje.

VL: Treba li policija istraživati takve slučajeve?

Vida Obratov: Reagirati treba odmah čim se posumnja da je svjedodžba krivotvorena. Posao ne smije dobiti netko nestručan.

VL: Kakve bi trebale biti kazne za krivotvorenje?

Vida Obratov: Prijestupnika bi to trebalo upisati u radnu knjižicu, da svaki poslodavac zna - i još ga novčano kazniti.

Marjan Trnski, student: Svakog tko krivotvori bilo kakav dokument treba kazniti, novčano ili zatvorom. Prijestupniku to treba upisati negdje, da ga uvijek prati. Prevarom se ne bi smjelo dolaziti do posla.

Ivan Nenadić, student: Nije u redu da netko dobije takvu potvrdu bez ikakva truda, no njihovo pravo znanje doći će do izražaja kad-tad. Time će sami sebe pokopati.

Romana Vukadin

Pogledajte na vecernji.hr