ZBOG SUMNJE U ŠVERC

Legalna samo drvca s markicom

20.12.2002.
u 00:00
* Nemojte o tome pisati! Ove godine jele mi baš nisu narasle, pa sam ponudu malo upotpunio onima bez markice - nevoljko je objasnio prodavač na križanju Oporovečke i Grižanske u Dubravi
Pogledaj originalni članak

Među božićnim drvcima koja su posljednjih dana preplavila mnoge zagrebačke četvrti mnogo je onih sumnjiva porijekla što se nerijetko prodaju bez lokacijske i prodajne dozvole. Samo jele i smreke označene crvenom, plavom, odnosno žutom markicom - upozoravaju iz uprave Hrvatskih šuma - legalno su uvezene ili proizvedene u Hrvatskoj, dok su sva ostala drvca na tržište stigla mimo zakona.

Iako se drvca u gradu prodaju već danima, njihovu će prodaju tek od danas do iza Nove godine kontrolirati i kažnjavati inspektori Državnog inspektorata, dok će komunalni redari provjeravati imaju li prodavači lokacijsku i prodajnu dozvolu. Čini se da će i jedni i drugi imati pune ruke posla jer se, primjerice, samo u Dubravi jele i smreke prodaju gotovo na svakom koraku.

Prema podacima Gradskog ureda za prostorno uređenje službena dozvola za prodaju u tom kvartu zatražena je samo za Ulicu Dubrava kod Kapucinske. Ipak, osim na tržnici - gdje prodaju odobrava Uprava tržnica Zagreb - u Dubravi se jele i smreke prodaju na desetak mjesta.

- Kazna za prodaju bez dozvole naplaćujemo 100 kuna na mjestu. Ne plati li prodavač kaznu u roku osam dana, morat će platiti dva do pet puta više, a najveća kazna je 2500 kuna. Drvca najčešće preprodaju pojedinci radi brze zarade i obično sa svojih par drvaca smjeste u blizinu legalnih prodavača - rekao je komunalni redar iz Maksimira.

Čini se da mogućnost kažnjavanja ne brine neke prodavače na raskrižju Oporovečke i Grižanske ulice u Dubravi. Među ponudom drvaca kod prodavača smo zatekli i one bez markice.

- Nemojte o tome pisati! Ove godine mi jele baš nisu narasle, pa sam ponudu malo upotpunio onima bez markice - nevoljko je objasnio prodavač u Dubravi.

Božićna drvca, grane i dijelovi grana četinjača i listača, ako se stavljaju pojedinačno u promet moraju biti obilježena tako da se svaki komad na donjem kraju obavije trajnom vrpcom i plombira kako bi se onemogućilo višekratno korištenje vrpce - objašnjava koordinator proizvodnje šumskih sadnica u rasadniku Hrvatskih šuma Milan Žgela. Po broju izdanih markica ne zna se točno koliko je drvaca pušteno u prodaju u Zagrebu jer je uzgoj tih vrsta u Županiji mali. Procjenjuje se da je svako četvrto drvce u Zagreb stiglo iz uvoza ili iz drugih krajeva Hrvatske.

M. Mapilele, I. Kovač

Pogledajte na vecernji.hr