UOČI POČETKA

Ležeći policajci na devet lokacija

02.09.2002.
u 00:00
* U porastu je broj stradale djece u prometu, a najkritičnije prometnice Slavonska avenija i Ilica, gdje je stradalo osmero djece
Pogledaj originalni članak

Gradski prometnici počeli su pripreme za novu školsku godinu koja počinje 9. rujna. Prije no što školsko zvono učenike opet potjera u klupe, policijski će službenici dobro pročešljati prometnice u zonama osnovnih škola i utvrditi nedostatke. Radnici "Zagrebačkih cesta" iz programa redovnog održavanja već tjednima obnavljaju signalizaciju na prometnicama, a do kraja ovoga tjedna trebalo bi, uglavnom oko škola, biti gotovo postavljanje ležećih policajaca na devet lokacija - u Jakuševečkoj, Gradićevoj, Senekovoj, Remetama, Orahovečkom brijegu, Gračanskoj, Cerskoj u Sesvetskom Kraljevcu, te u Kraljevečkim Brijegima i Cerju u Brezovici. U pripremi je i niz preventivnih akcija za veću sigurnost djece na prometnicama.

Djeci prvih i drugih razreda u svim osnovnim školama Zagreba i Županije policijski će službenici, kažu u PU zagrebačkoj, održati predavanje o osnovnim pravilima kretanja pješaka u prometu, osobito o prelaženju kolnika i potrebi da djeca budu uočljiva vozačima. U zonama svih osnovnih škola svakodnevno će se provoditi akcija snimanja brzine radarima. U suradnji s HAK-om i Auto-moto klubom Siget u nedjelju, 8. rujna, održat će se ispred HNK i tradicionalna akcija "Sigurno i vješto u prometu".

- To je prometno-odgojna akcija u kojoj će suci iz HAK-a i instruktori AMK Siget promatrati dječje vještine upravljanja biciklom - od onih s pomoćnim kotačima do pravih bicikla. Prema prijašnjim iskustvima očekujemo oko 300 djece - kaže Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke.

U studenome, u suradnji s HŽ-om, počinje i akcija "Vlak je uvijek brži". Svrha je predavanjima i promotivnim lecima upozoriti učenike na opasnost pri prelaženju preko željezničke pruge. Na pružnim se prijelazima u Hrvatskoj, naime, u protekloj godini dogodilo 68 nesreća, u kojima je 13 osoba smrtno stradalo, dok ih je 22 ozlijeđeno.

Veliku pažnju policija će posvetiti i biciklistima. Tijekom godine, u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport, održat će se "Škola u prirodi" u Domu Crvenog križa na Sljemenu, gdje će se djeci govoriti o sigurnoj vožnji biciklom, dok će zahvaljujući AMK-u Siget djeca moći položiti i ispit za vozača bicikla.

D. Ćuk

Pogledajte na vecernji.hr