u ozračju tambure

Ljubitelji jazza i balkanske tradicijske glazbe uživat će s trojicom virtuoza

Foto: HRT
Ljubitelji jazza i balkanske tradicijske glazbe uživat će s trojicom virtuoza
16.03.2024.
u 07:03
Njihov repertoar čine autorske skladbe i aranžmani u kojima pokazuju koliko dvije kulture mogu biti različite, a opet slične. Zajednički nastup u Slavonskome Brodu 2. srpnja 2022. odlučili su ovjekovječiti kao diskografsko izdanje pod nazivom Duckling Soup što je ujedno peti ali i prvi live album Hojsaka i Novosela
Pogledaj originalni članak

Sutra u 20 sati u Studiju Zvonimir Bajsić održava se novi koncert iz ciklusa "U ozračju tambure". HRT-ovom tamburaškom orkestru u goste stižu trojica hvaljenih virtuoza. Na kavalu, tradicijskom puhačkom instrumentu s Balkana svirat će Theodossii Spassov, na kontrabasu Tihomir Hojsak i na tamburi prvi diplomirani jazz tamburaš Filip Novosel. Hojsak i Novosel 2016. su se udružili u duo Bow vs Plectrum te svoja dva instrumenta, spojili s različitim tradicijama sviranja te razne žanrove od klasike, suvremenog jazza i hrvatske tradicijske glazbe.

Time su stvorili specifičan i jedinstven stil te postali prepoznatljivi na domaćoj i međunarodnoj glazbenoj sceni. Iste geoidne započeli su suradnju i s bugarskim jazz glazbenikom jedinstvenoga stila, virtuozom na kavalu Theodossijem Spassovim. Glazbenici su brzo razvili prijateljstvo i muziciranje u kojem spajaju hrvatsku i bugarsku tradiciju s jazzom i klasičnom glazbom.

Njihov repertoar čine autorske skladbe i aranžmani u kojima pokazuju koliko dvije kulture mogu biti različite, a opet slične. Zajednički nastup u Slavonskome Brodu 2. srpnja 2022. odlučili su ovjekovječiti kao diskografsko izdanje pod nazivom Duckling Soup što je ujedno peti ali i prvi live album Hojsaka i Novosela.

Na njemu su autorske skladbe trojice glazbenika,kao i obrade tradicionalnih pjesama – ukupno devet skladbi koje čine jedinstveni spoj tambure, kontrabasa i kavala te muzikalnosti i virtuoznosti trojice glazbenika. Upravo taj spoj predstavit će uz Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Matije Fortune, ovaj put kao Duckling Soup Rearranged.




 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.