u mreži

Milijun kuna za besplatni wi-fi – pogrešna cijena?

Foto: Marko Prpić/Vecernji list
Milijun kuna za besplatni wi-fi – pogrešna cijena?
29.01.2013.
u 13:36
Tvrtka Ericsson Nikola Tesla žalila se i zaustavila postupak zbog iznosa javne nabave
Pogledaj originalni članak

Iako postoji već godinama, a za nju je nedavno raspisan i javni natječaj, ideja o besplatnom bežičnom internetu po gradu do daljnjeg će ostati samo – ideja. Nakon što je prošli tjedan podnijela žalbu, tvrtka Ericsson Nikola Tesla službeno je i zaustavila Bandićev natječaj i to, kako neslužbeno doznajemo, zbog cijene nabave takve vrste interneta, za koju je u natječaju navedeno da će stajati svega milijun kuna, dok je prava brojka zapravo bliža 50 milijuna kuna.

Sumnja u pogodovanje

Postoje i sumnje kako se natječajem pogodovalo tvrtki Cisco, no iz prozvane tvrtke poručuju kako se nisu ni prijavile na sporni natječaj.

– Cisco u Hrvatskoj, kao i širom svijeta, djeluje prema posrednom poslovnom modelu, preko partnera. U Hrvatskoj imamo sustav koji broji više od 120 partnera i Cisco ne sudjeluje izravno na ovom natječaju – objasnila je Judit Sinko iz odnosa s javnošću Cisca za srednju i istočnu Europu te naglasila da ponude drugih ponuditelja ne može komentirati.

Grad Zagreb, koji je natječaj raspisao na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića, nije htio komentirati žalbu. Također, kako doznajemo, nije neuobičajeno primati žalbe na pojedine natječaje javne nabave te se to nerijetko događa, međutim, upravo su takve žalbe ono što zaustavlja provedbu natječaja, barem na neko vrijeme.

Nekoordinirano

– Zagrebu je potreban besplatni internet, turistički je grad i metropola. Ono što je neprihvatljivo jest nekoordiniranje projekta sa svim informatičkim službama u Gradu, od same gradske uprave, Holdinga te Apisa, agencije za podršku informacijskim sustavima i tehnologijama u javnom sektoru Hrvatske – poručila je Tatjana Holjevac, potpredsjednica gradske Skupštine, koja je i jedna od inicijatorica uvođenja besplatnog bežičnog interneta na području čitavog Zagreba.

Kako objašnjava Holjevac, ako projekt ipak na kraju stoji 50, a ne milijun kuna, o tome je trebalo obavijestiti Gradsku skupštinu, dok o Ericssonu kaže da su vrlo stručna firma koja zna zašto se žalila.

– Kad smo otvarali pojedine punktove u gradu 2008. godine s bežičnim internetom, samo jedan takav “hot spot” stajao je 70.000 kuna – komentirala je Holjevac cijenu besplatnog spajanja na mrežu za sve građane.

>>Službeno je: Zaustavljen Bandićev natječaj za besplatni internet

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

UM
Umjereni
13:44 29.01.2013.

Sramota za Zagreb. Na istoku postoje neki gradovi za koje mi smatramo da su bogu iza nogu, a imaju slobodan internet u centru grada.

TO
tojeok
13:52 29.01.2013.

Jel se u ovom Zagrebu može bar jedan natječaj provesti pošteno?

DU
Deleted user
14:35 29.01.2013.

Prije bilo kakovog novog posla, iz Ericsson-a bi trebali reći što su to i za koje pare prodali vladi RH (bivšoj i ovoj) u paketu eZdravstva.