Bosanskohercegovački restoran u Radničkoj

Miriše peka, krčka se raštika...

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
12.04.2016., Zagreb - Restoran Mostovi na Radnickoj cesti u ponudi ima hercegovacku kuhinju. Ivan Vunic, Ruzica Cerkelj i Mateo Orlic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
12.04.2016., Zagreb - Restoran Mostovi na Radnickoj cesti u ponudi ima hercegovacku kuhinju. Bosanski gulas. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
12.04.2016., Zagreb - Restoran Mostovi na Radnickoj cesti u ponudi ima hercegovacku kuhinju. Teletina ispod peke. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
12.04.2016., Zagreb - Restoran Mostovi na Radnickoj cesti u ponudi ima hercegovacku kuhinju. Rebrica. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
22.04.2016.
u 20:00
Restoran su odlučili temeljiti na bosanskohercegovačkoj kuhinji jer smatraju da tako nešto u Zagrebu nedostaje.
Pogledaj originalni članak

Kuhana raštika sa suhim mesom, šarena dolma, bosanski lonac, japrak i teletina ispod peke. Domaći bosanskohercegovački recepti postali su glavni adut na meniju restorana “Mostovi”, koji su u Radničkoj cesti 1 još prije osam godina otvorili supružnici Velimir i Ružica Čerkez.

– Dosad nam je ponuda uglavnom bila usmjerena na roštilj i slična mesna jela. Imali smo poneko jelo iz Bosne i Hercegovine, ali sada smo odlučili meni temeljiti upravo na tim jelima – objasnila je Ružica Čerkez te dodala kako su ona i suprug skupljali originalne recepte od kuharica iz okolice Širokog Brijega. Također, u ponudi imaju pite te burek.

– Da smo pravi bosanskohercegovački restoran, vidi se kada kod nas netko naruči burek sa sirom. Tada, naime, dobije jedan jedini burek koji postoji, onaj s mesom, ali poslužen s kriškom sira na tanjuru – kroz smijeh napominje vlasnica restorana koja se sa suprugom u Zagreb doselila prije više od 30 godina.

Restoran su odlučili temeljiti na bosanskohercegovačkoj kuhinji jer smatraju da tako nešto u Zagrebu nedostaje. Kažu da nisu ćevapi jedino što se može ponuditi.

– Jela su jako zanimljiva za pripremu jer su slična hrvatskim receptima, ali ipak drugačija. Tako se u bosanskom loncu čak tri vrste mesa kuhaju s povrćem, a šarena dolma najsličnija je punjenoj paprici samo što se pune i tikvice, rajčica... – kaže kuhar Ivan Vunić te napominje kako su ipak i dalje popularna jela po kojima je restoran isprva bio poznat. Tako gosti najčešće naručuju rebarca koja se po posebnom receptu pripremaju čak četiri dana. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TH
than
00:09 24.04.2016.

Osobno, ja da narucim 'burek sa sirom' ili kako to neki nazivaju 'sirnica' i dobijem onaj sa mesom i krisku sira, samo bi rekao dovidjenja i osjecao bi se prevarenim, osim, ako na menu-u pise da je 'burek sa sirom' zapravo 'burek sa mesom' s komadicom sira. Nije bas za hvaljenje. Drugo restoran nije a la carte, vec klasika.

SI
sinishazgb
16:09 25.04.2016.

Bravo, narucim jedno a dobijem deseto... Logika vam je jaca strana.