nisu očekivalo toliko

Na besplatno mjerenje očnog tlaka pohrlilo tisuću građana

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Glaukom Centar Kaptol
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Glaukom Centar Kaptol
14.03.2014.
u 11:36
U Centru Kaptol održana javnozdravstena akcija u sklopu Svjetskog tjedna glaukoma, prva masovna provjera očnog tlaka, čime se može spriječiti glaukom, taj kradljivac vida
Pogledaj originalni članak

Više od tisuću građana pohrlilo je u Centar Kaptol na akciju besplatnog mjerenja očnog tlaka u sklopu javnozdravstvenog projekta “Prepoznajmo glaukom”. Organizatori su očekivali velik odaziv, ali nikako toliko građana.

Ovo je prva masovna provjera očnog tlaka, a povišene vrijednosti povećavaju rizik od nastanka glaukoma – kradljivca vida. Ustanove li povišeni tlak, oftalmolozi takvog čovjeka upućuju na daljnju obradu u KBC Sestre milosrdnice.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

– Tlak mi je uredan, ali moja sestra ima povišen tlak pa svako jutro i svaku večer mora kapati oči – rekla je umirovljenica Anica Roso. Glaukom se prepoznaje kao slabljenje vidnog polja, ali i očnog živca, javlja se najčešće nakon 40. godine pa je nužno kontrolirati vid.

– U Hrvatskoj ne postoji registar za glaukom pa će broj pregleda u ova dva dana dati prve pokazatelje. Grad Zagreb prepoznao je važnost akcije jer kad se glaukom razvije nastala je nepovratna šteta i može se jedino spriječiti daljnje propadanje vida – rekla je Mia Zorić Geber iz Referentnog centra za glaukom pri KBC Sestre milosrdnice. Povećan rizik imaju i hipertenzičari, ali i osobe koje u obitelji imaju oboljele od glaukoma.

>>Besplatni pregledi očnog tlaka u Centru Kaptol 12. i 13. ožujka

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LI
liliZG
15:23 14.03.2014.

molim ekipu iz Referntnog centra za glaukom da dr put organizira mjerenje glaukuma za populaciju od 40 do 50 godina da bi i mi "mlađi" možda mogli doći na red i to kroz vikend ....unaprijed zahvaljujem!