Kuhani i pečeni koluti kruha prvi se put spominju u arapskoj kuharici iz 13. stoljeća i nazivaju se ka’ak. Danas se okrugla peciva s rupom u sredini povezuju s aškenaškim Židovima iz 17. stoljeća, a u Poljskoj se u to doba “bajgiel” smatrao glavnom hranom. Naziv dolazi od jidiške riječi “beygal”, što znači narukvica ili prsten, a polovinom 19. stoljeća peciva su se počela prodavati u Londonu. Potom su ga poljski Židovi donijeli i u Sjedinjene Američke Države, a uskoro je “bagel brunch” postao veoma popularan među Newyorčanima. Pecivo bi se za gablec dopunilo krem-sirom i lososom, a dodavani su i kapari, rajčica i crveni luk.
A od prošloga tjedna popularnu deliciju koju nerijetko konzumiraju junaci američkih serija i filmova možete kušati i u centru Zagreba. Dašak newyorške kuhinje, točnije, stigao je u Vlašku 12, gdje se smjestio Brooklyn Bagel and Co., četvrta poslovnica lanca koji je John Kent Pepper pokrenuo u Hrvatskoj. Taj Newyorčanin, naime, ima i tri prodajna mjesta u Dalmaciji, odnosno u Splitu i Zadru, a planira se, otkrivaju, i otvaranje petoga u Šibeniku.
Autentični bagelsi već su oduševili i Zagrepčane, kaže Petra, voditeljica lokala u Vlaškoj. – Neki su ljudi, doduše, još zbunjeni pa misle da prodajemo krafne, no rado im objasnimo o čemu je riječ – govori nam ispred poslovnice Brooklyn Bagel and Co., gdje se za našega posjeta u 11 sati čekalo u redu. U ponudi imaju nekoliko vrsta peciva: klasično, sa sjemenkama sezama ili maka, s češnjakom ili lukom te kombinacijom svega toga. A među osam verzija sendviča na jelovniku, kažu, najtraženiji je onaj sa slaninom, jajima i sirom, koji stoji 5,99 eura i idealan je za doručak. Nešto jeftiniji, ali ne i manje tražen, klasični je “Šunka i sir”, koji upotpunjuju kiseli krastavci, senf i crveni luk, a cijena mu je 4,75 eura.
Za isti iznos možete dobiti i “Mortadellu” u kombinaciji s gaudom, aioliom od bosiljka, crvenim lukom, rajčicom i zelenom salatom, a salama koja se radi od mješavine svinjskog i telećeg mesa te raznih začina također je jedna od glavnih zvijezda “talijanskog” sendviča. U sporednim ulogama u njemu se nalaze mozzarella, tapenada od maslina i salata, a stoji nešto više od pet eura. Najskuplji sendvič u ponudi lokala Brooklyn Bagel and Co. onaj je s lososom, krem-sirom, crvenim lukom i kaparima, za koji ćete morati izdvojiti 7,5 eura, a za nešto manje od pet eura vegetarijanci će uživati u opciji s gljivama, ukiseljenom mrkvom, pikantnom majonezom, rajčicom i zelenom salatom. Toliko košta i “Vegan”, koji je kombinacija humusa s ciklom, namaza od rajčice i bosiljka, ribane mrkve, krastavca i salate.
Oni koji za gablec traže zalogajčić mogu kušati i namaz poznat pod nazivom šmir koji se maže na polovicu bagela i čini savršeni kremasti dodatak hrskavom pecivu, a može se birati između klasičnog, vegeverzije te varijante s mladim lukom, smokvom i medom ili lososom. Cijena bagela sa šmirom je 3,5 eura, odnosno 4,5 za onaj s lososom. Ni ljubitelji slatkoga neće biti uskraćeni jer se nude i bagelsi s maslacom i džemom, čokoladom i bananom ili pak Snickers varijanta s kikirikijem i karamelom, koji stoje oko četiri eura.
Snobizam