NIKAD BOGATIJE IZDANJE

Obišli smo Advent u Zagrebu i sastavili listu cijena, ali i hitova koje vrijedi probati: 'Ovo je jako poskupilo'

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124843474.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124903982.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124842953.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124893504.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124843484.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124842963.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124842948.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124843480.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124842961.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124842957.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124842945.jpg
Foto: Patricija Flikač/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_281124_124793869.jpg
Foto: Patricija Flikač/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_281124_124793867.jpg
Foto: Patricija Flikač/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_281124_124793864.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124842959.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124842958.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124842951.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124900306.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124900301.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124900295.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124899865.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124900305.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124899846.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124899844.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124893422.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124891157.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124903971.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124903969.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124903967.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124901462.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124901461.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124901454.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124904257.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124904254.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124904250.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124904243.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124904143.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124903972.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124903970.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124903966.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124903965.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124901459.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124901458.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124901450.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124904244.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124904147.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124904142.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124903975.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124901460.jpg
Foto: Šime Zelić/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124908465.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124872052.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124872048.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124872037.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
storyeditor/2024-12-01/PXL_301124_124872038.jpg
01.01.2024.
u 07:30
Svi žele kušati "Dubai fritule", za koje treba izdvojiti 11,11 eura, a "Falco" popularni desert poslužuje i u veganskoj varijanti. Nudi se i slatka pizza, a na terasi Oleander pronaći ćete buncek sa zeljem u tortilji s potpisom chefice Ane Grgić Tomić
Pogledaj originalni članak

Zagreb je ponovno uronio u božićnu bajku, svjetleće dekoracije obasjale su njegove ulice, a mirisi blagdanskih delicija, među kojima su tradicionalno kobasice, fritule i kuhano vino, ali i brojne nove gastronomske kombinacije, mame posjetitelje na ugostiteljske kućice u čijoj će se ponudi u sklopu Adventa uživati sve do 7. siječnja.

Pod zajedničkim nazivnikom Legendarnog adventa, primjerice, trinaest ih se smjestilo i na Jelačić-placu. – Prvi put držimo kućicu na glavnome trgu, gdje je veća cirkulacija ljudi, a imamo i novitet u ponudi, popularnu mađarsku slasticu kurtoš. No i dalje su kobasice najprodavanije – govori nam vesela ekipa iz "Cugeraja". Klasični hot dog s hrenovkom kod njih ćete platiti četiri eura, verzija s dimljenom kobasicom, ljutim ricotta umakom i kruškama u vinu stoji 6,20, a kurtoš sa šećerom nudi se za 5,30 eura. Cijene su, dodaju, nešto više nego lani, no posjetitelji se ne žale.

– Zagreb mi je najdraži u ovo doba godine, sve je prekrasno okićeno, cijeli grad miriše po delicijama. I nema Adventa bez kuhanog vina i fritula, a na klizanje ide cijela obitelj, to nam je dugogodišnja tradicija i sigurno je nećemo preskočiti ni ove sezone. Cijene su dosta visoke, fritule su jako poskupile sjećam se kad smo fritule plaćali po 10 ili 15 kuna, a sada su pet eura, ali što možemo, valja se katkad malo i počastiti – kaže studentica Nora. Posebno je, napominje, oduševljava to što je na listu adventskih lokacija uvršten i Kvaternikov trg jer stanuje u blizini pa će tamošnji Jinglingz često posjećivati.

Omiljena gastrooaza je Fuliranje na Strossmayerovu trgu, gdje se, među ostalim može guštati u raznim varijantama kobasica spravljenih prema receptu Mate Jankovića, kojima se cijena kreće od 6,80 do 7,20 eura, ili pak burgerima s potpisom chefa Ivana Pažanina, koji stoje od osam do devet. Nude se ondje i zagorska juha, soparnik, rafioli, pa i već dobro poznata "Drukčija sarma", a novi su hit "Dubai fritule" s belgijskom tamnom i bijelom čokoladom, pastom od pistacija i kadaifom, za koje treba izdvojiti 11,11 eura. U kućici "Purple Monkey" počastiti se možete i specijalitetom "Wagyu Black Pepper Noodles", odnosno rezancima s odreskom od rijetkog japanskog crnog goveda, a porcija stoji 17 eura. "Pizza Social Club" pak poslužuje pet varijanti najpoznatije talijanske delicije, a među njima je i slatka verzija s kremom od mascarponea, Linoladom, crumbleom od pirova brašna, lješnjaka i meda te dodatkom sljezovih kolačića, čija je cijena osam eura.

Mnogi neće propustiti zaviriti ni na Oleander terasu hotela Esplanade, gdje se i ove godine smjestio Fooling around. Na jelovniku je, primjerice, buncek sa zeljem u tortilji s potpisom chefice Ane Grgić Tomić, ekipa iz "Boogie Laba" nudi tri varijante lazanja, uključujući slatku verziju s jabukama, a u kućici JRE, gdje specijalitete spremaju četiri kulinarska majstora, može se kušati i svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa i umakom od poriluka. Žlomprt, odnosno ombolo s kiselim kupusom i čipsom od luka u pecivu, čija je cijena 7,50 eura, hit je kućice "Marčeta" na Europskom trgu, a ondje "Kod Perice" možete kušati i langošice. Rade se prema receptu prabake vlasnika Petra Marjakaja, slatke stoje šest eura, a slane s tunom ili namazom od čvaraka jedan više.

Dugi se redovi stvaraju i na Zrinjevcu, gdje se počastiti možete i "kotlovinom u šlafroku" iz kućice koju drži Janko Kezele. Inačice sa svinjetinom i piletinom stoje 6,80 eura, a vegevarijanta i ona s kobasicama 5,50. – Kiša koja je padala u razdoblju zagrijavanja malo nam je poremetila planove, ali sad smo spremni, "naoružali" smo se dobrom energijom i kvalitetnim namirnicama i jedva smo dočekali navalu posjetitelja – kaže pak Marijo Stojanović, koji vegetarijanske specijalitete sprema u kućici "Falco". Možete ih pronaći i na Jelačić-placu te Tomislavovu trgu, a nude medaljone s tostiranom focacciom po cijeni od 8,90 eura, koliko stoji i ljuta varijanta s nachosima, ali i veganske fritule, koje ćete platiti pet.

Ledeni park, koji ove godine slavi deseti rođendan, što se poklapa i s obilježavanjem 150. obljetnice klizanja u metropoli, također je nezaobilazna lokacija. Prijepodne se termin klizanja plaća 3,5 eura, a nakon 16 sati stoji 4,5. Toliko je i najam klizaljki, a "Orašar" na ledu, u kojem se uživalo u sklopu otvaranja Adventa, spomenimo, reprizirat će se večeras te 23. prosinca.

BOŽIĆNA BAJKA

VIDEO Pogledajte trenutak paljenja lampica na Zrinjevcu. Ljudi jedva dočekali Advent, grad je pun ljudi

Fešta se i na Jelačić-placu gdje se smjestio Legendarni advent koji večeras otvara Psihomodo pop, a sve do 7. siječnja u brojnim blagdanskim specijalitetima, glazbenom, zabavnom te kulturnom repertoaru guštat će se i na Strossmayerovu trgu gdje se vratilo Fuliranje, Oleander terasi hotela Esplanade uz Fooling around, Europskom trgu te po prvi put i onom Eugena Kvaternika

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.