posrnuo div

Od 1.9. bez posla ostaje još 235 radnika tvrtke Gredelj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Od 1.9. bez posla ostaje još 235 radnika tvrtke Gredelj
29.08.2014.
u 15:15
Stečajni upravitelj Pero Hrkać u tvrtki je 2012. zatekao 1464 radnika, a od rujna će ih raditi 496, no upitna je i njihova sudbina
Pogledaj originalni članak

Od 1. rujna bez posla će ostati još 235 radnika Gredelja pa će u nekad uspješnoj tvrtki koja je još do prije dvije godine zapošljavala 1464 osobe ostati njih 496.

Najnoviji potez da se ugovori koji istječu 1. rujna ne produže za 235 radnika stečajni upravitelj Pero Hrkać pravda izostankom očekivanih poslova, posebno iz Hrvatskih željeznica.

– Kako nam Hrvatske željeznice ne šalju na održavanje i popravak svoja vozila, nego posao daju strancima, na primjer motore šalju na popravak u Belgiju, izravno pridonose tome da kapaciteti Gredelja nisu zaposleni pa ponovno, nažalost, velik broj radnika nije potreban – kazao je Hrkać.

Dodao je da su računali i na projekt izrade 44 vlaka za potrebe HŽ-a koji ih je također mimoišao. I dok se Hrkać žali na maćehinski odnos države prema Gredelju, čijim bi se gašenjem, kako je kazao, sav hrvatski željeznički vozni park morao servisirati u susjednim zemljama, kao što su Rumunjska i Srbija, na samog stečajnog upravitelja žale se radnici. 

– On sad pere ruke i krivnju prebacuje na HŽ, no što je dosad radio? Umjesto da je oko sebe okupio sindikat, on nas je zabranio i raspustio – kazao je Željko Starčević, bivši čelnik sindikata Gredelja koji je otpušten još u listopadu 2012. kada je pokrenut stečaj. Dodao je da je Hrkać samo produžena ruka konkurentskih tvrtki koje imaju podršku i u nadležnom ministru prometa da se Gredelj jednostavno ugasi.

>>Stručnjaci odlučuju o Paromlinu i Gredelju – što obnoviti, a što srušiti

>>Otkaz u Gredelju ocu i sinovima, u obitelji sa 12 članova radi samo supruga

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

TH
than
23:30 29.08.2014.

A Grcic prodaje maglu o padu nezaposlenih... Prije se radi o bjezanju iz ove bankrot drzave, nego o padu nezaposlenosti.

IN
Inat
18:29 29.08.2014.

Tolić, Bandić, Gredelj, stečaj

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:20 29.08.2014.

Strašno! Sućut radnicima, jer znam da i mene to isto čeka! A za to vrijeme ekipa s Markova trga vozi počasni krug sa skupocjenim automobilima!