Proslavili Hrvatsku

Odradili smo noćnu smjenu u školi i postali doprvaci svijeta

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Odradili smo noćnu smjenu u školi i postali doprvaci svijeta
03.12.2015.
u 12:00
Đaci Geodetske tehničke škole u kvizu se natjecali u poznavanju zemalja i uživo s vršnjacima raspravljali o globalnim temama
Pogledaj originalni članak

Prije dolaska u školu sve su prijavili policiji, kako ne bi netko pomislio da su provalili. Mora se tako, objašnjavali su učenici Geodetske tehničke škole, jer su u učionice ušli u jedan u noći. Donijeli su i grickalice, sokove, kavu, pripremili strunjače za drijemanje, sve kako bi što bolje obavili svoj zadatak – uspješno odgovorili na 350 pitanja te obranili svoje teze u tri postavljene teme.

– Upravo od toga sastoji se kviz "Time Project - Unite the Nations", na kojem smo osvojili drugo mjesto. Ove godine slavi 20. rođendan, domaćin je Kanada, a sudjeluje 14 zemalja, čiji učenici pripreme po 25 pitanja iz svoje države, dok ostali moraju na njih točno odgovoriti. U kviz su uključene videokonferencije u kojima s različitim zemljama raspravljamo o tri teme – objasnio je profesor Zlatan Soldo, voditelj projektnog tima, a učenica Tara Kovač dodala kako je raspravljala o izbjeglicama, čistoći i pravu na vodu te o sigurnosti na internetu. Posebnost kviza, kažu đaci Jan Mirt, Tara Kovač, Margita Valečić, Vilen Đerek i Andrija Jambrek, jest činjenica da se pri rješavanju mogu koristiti sva sredstva, a u timu od 60 učenika posebno je briljirao Jan Mirt iz 1. razreda.

– Riješio sam 31 pitanje, a mislim da nije bilo posebno teških. Mi sami postavljali smo pitanja koja će omogućiti učenicima iz drugih zemalja da što bolje upoznaju Hrvatsku, tako su i drugi vjerojatno sastavljali svoja – objasnio je Jan Mirt.

Drugo mjesto u svijetu na kvizu nije jedino čime se ovih dana ponose u Geodetskoj školi. Tamošnji su učenici na međunarodnom natjecanju World Education Games osvojili osmo mjesto te se, među 20.000 škola iz 159 zemalja, jedini iz Europe plasirali među prvih deset.

– Riječ je uglavnom o matematičkim zadacima, ali ispituje se i engleski pravopis te fizika, kemija i biologija – objasnili su profesorica Snježana Kunštek i učenik Kristijan Vukoja. *

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MI
minimini
16:20 03.12.2015.

Bravo za mlade i uporne, marljive i pozitivne. Kad vidim kako se zalažu za ostvarenje dobrih ciljeva radujem se od srca.

JO
joshua
08:34 04.12.2015.

Sve čestitke, ogroman uspjeh! I vjerujem veliki poticaj za samopouzdanje ovih naših mladih sugrađana. Evo na što mislim; natjecalo se tu mnogo pametne djece iz cijelog svijeta, ali naši su geodeti bili brži, precizniji, snalažljiviji. Nisu ih spriječili ni uvjeti o kojima sve govori stanje parketa na kojem stoje. Dakle, pamet u glavu i zasukati rukave i nema toga što ne možete postići...Bravo još jednom!

NE
nemanatrag
14:36 03.12.2015.

Kad je pamet u pitanju nema komentara....valjda što je kilo mozga u Hrvata još uvijek 2 marke....