MINI-UTRKA

Najmlađi mini-maratonom dali podršku zdravlju pluća i Udruzi Jedra: 'Trčat ću, neću odustati'

Foto: Udruga Jedra
1/9
12.10.2024.
u 18:24

Svaki sudionik dobio je zasluženu medalju, a uz sport, djeca su uživala u mađioničarskim trikovima, facepaintingu i veselim glazbenim nastupima zborova

Uoči 32. Zagrebačkog maratona i povodom Svjetskog dana zdravlja pluća, organizatori Zagrebačkog maratona htjeli su pružiti podršku udruzi oboljelih od raka pluća – Jedra, te organizirali mini maraton za djecu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu kako bi se naglasila važnost usvajanja zdravih navika od malih nogu. Upravo čisti zrak i redovite fizičke aktivnosti, poput trčanja, mogu značajno smanjiti rizik od plućnih bolesti te pridonijeti općem zdravlju i dobrobiti. 

„Htjeli smo kroz igru i kreativne aktivnosti podići svijest o važnosti očuvanja zdravlja pluća među našom djecom i educirati ih na koji način tome mogu pozitivno doprinijeti. Uvjerena sam kako ovakve aktivnosti mogu inspirirati mlade generacije da se brinu o svom zdravlju i donose bolje odluke za budućnost koje će im pomoći u očuvanju zdravih pluća“, izjavila je Sandra Karabatić, predsjednica Udruge Jedra.

Djeca su bila jako dobro raspoložena, a utrkama su sudjelovali mališani u dobi od 2 do 12 godina, natječući se u različitim kategorijama: najmlađi su trkači, uz podršku roditelja, trčali rutu od 50 metara, dok su stariji trčali dionice do 600 metara. – Ja ću trčati, neću odustati", rekla je sedmogodišnja Klara koja je bila među malim trkačima i rado je snagu svoje dvije noge "ustupila" za udrugu i zdravlje pluća. 

Foto: Neva Žganec/Pixsell

Svaki sudionik dobio je nagradu, a uz sport, djeca su uživala u mađioničarskim trikovima, facepaintingu i veselim glazbenim nastupima zborova Moderato OŠ Središće i Dugo Selo te recitacije grupe „Šarene loptice“.

Akademska slikarica Jelena Martinović je  tijekom trajanja cijelog događanja na pozornici slikala sliku s motivom šume i pluća koja je  poklon Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara Udruzi JEDRA. Posebna atrakcija bila je instalacija „Pluća ljubavi“, koju su izradili kipar Petar Koši i Mirna Savić zajedno s učenicima osnovnih škola. 

Osim natjecateljskog duha, događaj je bio prožet edukativnim i umjetničkim sadržajem. Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u radionicama, upoznati se s radom Udruge Jedra i saznati više o prevenciji i liječenju bolesti pluća. Vrijedne odgojiteljice DV Siget vodili su nas  kroz edukativne igre ;Avantura vruća za zdrava pluća, i pružili djeci priliku za učenje i zabavu Uz bogat program koji je uključivao umjetničke instalacije, glazbene nastupe i zabavne igre, atmosfera je bila ispunjena optimizmom, podrškom i zajedništvom.

Ovaj događaj, posvećen zdravlju pluća i podršci oboljelima, pokazao je koliko je zajednica važna u borbi protiv teških bolesti, pružajući nadu i inspiraciju inima koji se suočavaju s rakom pluća.  Događanje su podržali mnogobrojni posjetitelji, a program je vodio poznati liječnik i promotor zdravog života, dr. Natko Beck, koji je istaknu važnost brige o zdravlju pluća, posebice u današnje vrijeme. Posjetitelji su imali priliku saznati više o prevenciji i liječenju bolesti pluća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije