Po žutim majicama i zelenim pregačama na zagrebačkim se tržnicama već mogu prepoznati obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja nude isključivo domaće proizvode, a sad će se po “plavom cekeru” moći i oni čija je ponuda kvalitetom iznad zakonom propisanog standarda. Nova je to naljepnica za koju će se moći prijaviti OPG-ovi te je dobiti od Grada, i to ako smatraju da su njihovi suhomesnati proizvodi, zreli sirevi, vina, rakije, suho voće, fileti inćuna, ulja, octi, sokovi, džemovi i pekmezi od šljiva te med daleko bolji od ostalih.
Gradska je uprava propisala što točno svaka od tih kategorija treba sadržavati ne bi li dobila žig, a imati najbolji od najboljih proizvoda neće biti najlakše. Što se tiče, primjerice, meda, u njemu će se provjeravati količina fruktoze i glukoze, saharoze, pa i tvari netopljivih u vodi, električna vodljivost, slobodne kiseline, aktivnost dijastaze, kao i peludna analiza za uniflorni med, a i količina vode koja ne smije prelaziti 18,6 posto.
Javni poziv za OPG-ove Grad će raspisati uskoro, a čitav se projekt dodjele “plavog cekera” planira još od prošle godine. U trećim izmjenama i dopunama plana nabave od sredine lanjskog prosinca stoji da će se na uslugu promidžbe oznake kvalitete “plavi ceker” potrošiti 40.000 kuna, a dodatne 72.000 uložit će se u pripremu pilot-projekta dodjele samog certifikata. Među jednostavnom javnom nabavom lani, a ni ove godine, međutim, “plavog cekera” nije bilo, ali je zato plan Gradskog ureda za poljoprivredu promoviranje jamstvenih žigova do kraja 2019.