U ORGANIZACIJI MUZEJA GRADA ZAGREBA

Posljedice raketiranja Banskih dvora uhvaćene objektivom: Izložba i prigodan program u povodu obljetnice

Foto: Muzej grada Zagreba
Foto: Muzej grada Zagreba
06.10.2024.
u 12:00
Muzej grada Zagreba, već dugi niz godina u prostoru Memorijalnog centra raketiranja 1991./1995. obilježava obljetnice napada na Banske dvore, a u sklopu sutrašnjeg programa predstavit će se publikacija "Zračni napad na Banske dvore 1991." i katalog izložbe "Vojarna Maršal Tito u Zagrebu 1991."
Pogledaj originalni članak

Predstavljanjem publikacija "Zračni napad na Banske dvore 1991." fotografa Luke Mjede i kataloga izložbe "Vojarna Maršal Tito u Zagrebu 1991." autora Jurja Sekule, sutra će se obilježiti 33. obljetnica napada Jugoslavenske narodne armije na Zagreb i to na dvije lokacije, od 11 sati u prostorima Memorijalnog centra raketiranja Zagreba 1991./1995. u Petrićevoj 4/1 te od 12 sati u Atelieru LM u Radićevoj 20. 

U Mjedinoj fotomonografiji, nastaloj u zajedničkom izdanju Muzeja grada Zagreba i Hrvatskog fotografskog centra, nalaze se fotografije posljedica napada Jugoslavenske narodne armije na rezidencijalni kompleks u povijesnoj jezgri Zagreba. U sklopu prigodnog programa obljetnice, Luka Mjeda darovat će navedenu fotografsku građu Muzeju grada Zagreba, čime će, ističu organizatori, doprinijeti čuvanju sjećanja na jedan od najtežih dana u povijesti zagrebačkog Gornjega grada. A fotografije oštećenja nastalih nakon neuspjelog atentata na hrvatski državni vrh moći će se razgledati i u sklopu izložbe u Atelieru LM

VEZANI ČLANCI: 

Također, u sklopu istog programa predstavit će se i katalog izložbe "Vojarna Maršal Tito u Zagrebu 1991.", koja je prvi put, u prosincu 2021. postavljena upravo u Memorijalnom centru. Katalog je sastavljen od izložbenih tematskih cjelina, prateći kronološki odnos grada, građana i branitelja s jedne strane, i svoje najznačajnije vojarne i njene posade s druge strane, kroz cijelu 1991. godinu. Događanja oko ove velike gradske vojarne, prilog su kontekstu ratnih zbivanja u gradu Zagrebu koja su kulminirala zračnim napadom Jugoslavenske narodne armije na Gornji grad, s ciljem provođenja atentata na političko vodstvo Hrvatske ali i Jugoslavije.

Muzej grada Zagreba, već dugi niz godina u prostoru Memorijalnog centra raketiranja 1991./1995. obilježava obljetnice napada na Banske dvore. Kroz program obilježavanja ovog važnog događaja, predavanja i svoja sjećanja do sada su izlagali brojni stručnjaci i sudionici, a predstavljena je i jedna fotomonografija u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.