PROPUSTI

Prekasno ograničen broj sudionika na Lidranu

01.03.2002.
u 00:00
* Za nastup se spremalo 15 učenika, pa smo nakon pet mjeseci priprema iz predstave morali maknuti pet učenika, ogorčen je ravnatelj zagrebačke srednje škole
Pogledaj originalni članak

Susret učenika osnovnih i srednjih škola Lidrano ove je godine razljutio mnoge ravnatelje zagrebačkih škola. Ministarstvo prosvjete i športa prekasno je poslalo pravila susreta u kojima je ograničilo broj sudionika dramskih grupa, pa je među đacima i profesorima nastala prava pomutnja. Pripreme za natjecanje u literarnom, novinarskom i dramsko-scenskom izrazu počele su u rujnu, a u dramskim su grupama mogli sudjelovati svi zainteresirani učenici. No, Ministarstvo ih je ograničilo na deset.

- O tome su nas obavijestili krajem siječnja, što je ogorčilo profesore i razočaralo učenike. Za nastup se spremalo 15 učenika, pa smo bili jako ljuti jer smo nakon pet mjeseci priprema morali doslovce izbaciti pet učenika i cijelu predstavu ponovno postaviti. Nije nam bilo lako maknuti đake koji su se trudili i satima vježbali kako bi zablistali na Lidranu. Broj je ograničen, rekli su nam u Ministarstvu, jer ove godine nemaju dovoljno novca. Tužno je što zbog toga stradaju učenici koji bi se takvim natjecanjima trebali veseliti - ogorčeno je ispričao ravnatelj jedne zagrebačke srednje škole.

Pravila za Lidrano objavljuju se u knjizi Vjesnik Ministarstva prosvjete i športa - program natjecanja, susreta i smotri izvannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama. Pravila natjecanja mogla su se poslati tek kada se odobrio novac za ovu godinu, objašnajvaju u prozvanom Ministarstvu. Učenici i profesori koji se u školama bave dramsko-scenskim izrazom ne rade, ili barem ne bi trebali raditi samo za Lidrano, jer se izvannastavne aktivnosti moraju ponuditi i omogućiti svim zainteresiranim učenicima, opravdali su se u Ministarstvu. S obzirom na to da je osiguran novac za Lidrano - broj natjecatelja u svim kategorijama morao se ujednačiti, zaključili su u Ministarstvu prosvjete i športa. No, koliko se zapravo novca izdvaja za Lidrano i koliko se uštedjelo ograničenjem broja sudionika, nismo uspjeli doznati.

R. Vukadin

Pogledajte na vecernji.hr