ŠOKANTNO

Rasna nesnošljivost

18.02.2004.
u 00:00
Srednje škole prepune nacističkih i ustaških grafita
Pogledaj originalni članak

Česti slučajevi sve brutalnijeg nasilja među učenicima u zagrebačkim školama, kao i najsvježiji primjer premlaćivanja jedanaestogodišnjeg Roma ispred crkve u Utrinama, aktualizirali su problem nesnošljivosti prema učenicima drugih rasa ili vjera. No, taj problem prisutan je i u srednjim školama, čiji su zidovi i školske klupe prepuni grafita nacističkih i ustaških simbola, upozorili su nas roditelji srednjoškolaca.

Tako smo primjerice u dvorištu IX. gimnazije i II. ekonomske škole u Dobojskoj na igralištu pronašli nekoliko kukastih križeva, dok se na školskim klupama često mogu naći ustaška obilježja. Ravnateljica IX. gimnazije Svea Bielen, unatoč tome, tvrdi da u toj školi nema nesnošljivosti niti nasilja. Ipak, nevoljko priznaje da često moraju brisati grafite s diskriminirajućim sadržajima po učionicama.

U Školi za cestovni promet učenici pak naglašavaju pripadnost skinhead pokretu i veličaju NDH i ustaštvo.

- Znam da u školi postoje grafiti i natpisi s ustaškim obilježjima i raznim oblicima diskriminacije. Neke uspijemo otkriti, ali one urezane ne uspijevamo skinuti. Nakon što ih otklonimo, učenici nas provociraju i naprave nove. Prema đacima drugih nacionalnosti ili vjeroispovijesti postoji nesnošljivost i znaju se sukobiti. Mnogi roditelji se iznenade kada im kažemo za crtanje nedopustivih simbola jer su ta djeca kod kuće pristojna - kaže voditelj obrazovanja u Školi za cestovni promet, Dinko Ćurković.

Zidovi Trgovačke škole i oni nasuprot Prve tehničke škole Nikola Tesla i X. gimnazije također nisu pošteđeni grafita mržnje i netolerancije.

- Djeca Roma svakodnevno se u školi suočavaju s nasiljem. Tuku ih i maltretiraju drugi učenici, i to samo zbog druge boje kože. Učitelji se često žale na Rome zbog toga što im je teško s njima raditi - kaže član Vijeća nacionalne manjine Roma u Zagrebu, Kasum Cana.

No, i djeca muslimanske vjeroispovjesti prolaze kroz slične muke pa nisu logične reakcije ravnatelja koji ignoriraju problem.

TINA JOKIĆ, ROMANA VUKADIN

Pogledajte na vecernji.hr