Godinama je restoran Mitnica u blizini okretišta Črnomerec bio sinonim za najbolji roštilj u gradu, a posljednjih je mjeseci ljubiteljima bilo uskraćeno uživanje u toj deliciji. Otkako ga je otvorio prije deset godina, ugostitelj Milan Labus nije ga obnavljao pa je, otkako je poslovanje predao sinu Zoranu, odlučio temeljito preurediti prostor.
– Sve je novo, od A do Ž – kaže Labus stariji, dok sin Zoran pojašnjava da su postavili novu odvodnju i ventilaciju.
– Stara godina bila nam je zadnji radni dan, a sada se na gostima koji dođu neće osjetiti da su bili kod nas – kaže Zoran Labus, dodajući kako su prije zbog lošijeg sustava ventilacije gosti mirisali po drvenom ugljenu.
Radili su, kaže, noć i dan, kako bi otvorili lokal upravo na Dan žena, 8. ožujka. Gospođe su tako imale poseban tretman, a svaka je na stolu uz svoje omiljeno jelo držala i karanfil. Za kombinaciju okusa pobrinuo se, uz svoje osoblje, glavni kuhar Vojo Miličević, koji recepte razvija od 1984., otkako je Milan Labus otvorio obrt na popularno zvanom Kegliću.
– Gotovo nikad nije bilo razmirica, iako skupa radimo već trideset godina – kaže Miličević, dok Labus dodaje kako su kuharu i najpoznatiji zagrebački restorani nudili dvostruko veću plaću, no on nije želio otići. A kako bi dobro radio, Milan Labus je dopremao najbolje meso. Ćevapi se tako rade isključivo od prednje juneće plećke.
Želeći upotpuniti štih gostionice koja pod tim nazivom postoji već 80 godina, zidove su ukrasili fotografijama starog Zagreba, a otišli su i u povijest tog kvarta, postavivši ulje na platnu slikara i scenografa Željka Senečića, koje prikazuje kako je Mitnica izgledala 1905. godine.
– Tata je ovdje 1966. odradio i školsku praksu – kaže Zoran Labus, dok otac Milan dodaje kako mu je bilo nelagodno dolaziti na Črnomerec, koji se tada činio kao pustopoljina na rubu Zagreba. Nije ni zamišljao da će za pedeset godina tamo sjediti sa svojim najbližim prijateljima na ponovnom otvaranju.
Najbolji roštilj.