ZOOLOŠKI VRT

Slavljenik ljepši i mlađi nego ikad

07.06.2003.
u 00:00
Brojne čestitare u Zoološkom vrtu čekaju i nove "bebe" - tri jaguara, četiri tigrića, oriks i tapirčić
Pogledaj originalni članak

Ušminkan, a prema mišljenju svojih vjernih posjetitelja i mlađi nego ikada, zagrebački Zoološki vrt danas i sutra slavi svoj 78. rođendan. Od nekadašnje tri šumske sove i tri lisice, izložene u drvenim sanducima za tekstil, ZOO danas ima čak 1500 životinja u oko 270 vrsta. Sve moderniji i suvremeniji, član je "obitelji" svih važnijih europskih i svjetskih udruženja ZOO-vrtova, EEP-a, Međunarodnog udruženja edukatora i ISC-a, što, kako to često ističu i u Gradu, u prvom redu valja zahvaliti njegovu direktoru Mladenu Aniću.

Ružni i skučeni kavezi nekadašnjeg "zvjerinjaka" za njegova su 13-godišnjeg mandata pretvoreni u moderne i prostrane nastambe, čak i nauštrb nekih životinjskih vrsta, a ostale su uglavnom od posjetitelja odvojene prirodnim barijerama, jarcima i biljnom vegetacijom.

- S obzirom na povijesnu matricu, značajniji zahvati za sada nisu rađeni samo kod lavova, medvjeda i unutrašnjoj nastambi slonova, dok od životinja koje sam tu zatekao, imamo još samo tri bjeloglava supa, dvije smeđe medvjedice, slonicu Sumu i čimpanzu Dedu. Sve ostalo je novo - kaže Anić, ističući kako se ništa od toga ne bi dogodilo da je image ZOO-a krojila politika umjesto struke.

Jedan od najvažnijih projekata u ZOO-u, početak je gradnje edukacijske dvorane za posjetitelje, koja je, napominje Anić, uz zaštitu životinja budućnost ZOO-vrtova. No, bez priželjkivanog proširenja na "armijski trokut" ZOO ne može još puno naprijed.

Čestitari u ZOO-u danas u 11.30 sati mogu vidjeti klaunove Jerryja i Berryja, predstave "Pavao i njegov Glavao" i "Malen si, malen kao maljušak" te ZOO Swing Night, a kako neslužbeno doznajemo, možda im se posreći da vide i najnovije "bebače" - tri jaguara i četiri tigrića, oriksa i tapirčića.

Jolanda RAK ŠAJN

Pogledajte na vecernji.hr