Okrugli stol

SSZSSH: Čak 600 privatnih poliklinika u godinu i pol

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
SSZSSH: Čak 600 privatnih poliklinika u godinu i pol
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
31.01.2011.
u 16:17
Jačanje primarne zdravstvene zaštite i vraćanje svih njezinih segmenata u domove zdravlja, poput školske medicine ili rentgena, doc. Mrsić smatra ključnim za bolju zdravstvenu zaštitu
Pogledaj originalni članak

Kakav je postojeći sustav zdravstvene i socijalne skrbi u Zagrebu, ali i kakve su perspektive do 2020. godine, raspravljalo se jučer na okruglom stolu u organizaciji SDP-a na Tribini grada. Socijalna i zdravstvena politika dio su Nacrta strategije razvoja Grada predstavljene prije 20-ak dana.

– Dokument je preduvjet za korištenje sredstava iz fondova EU – naglasio je predsjednik Središnjeg savjeta zagrebačkog SDP-a dr. Rajko Ostojić.

Iako Grad, smatra predsjednik Savjeta za zdravstvo dr. Dragan Korolija Marinić, ima solidne potencijale za pružanje zdravstvene zaštite, nedopustivo je da je broj pacijenata upućenih specijalistima u godinu dana porastao sa 54 na 61 posto. Slično mišljenje ima i doc. Mirando Mrsić, koji jačanje primarne zdravstvene zaštite i vraćanje svih njezinih segmenata u domove zdravlja, poput školske medicine ili rendgena, smatra ključnim.

– Uz Sv. Duh, grad treba i bolnicu “preko Save”, a domovi zdravlja trebali bi postati poliklinike koje će rasteretiti bolnički sustav – naglasio je doc. Mrsić i dodao da je uz domove umirovljenika nužno otvoriti i prvi hospicij, a palijativnu skrb osigurati kroz domove zdravlja.

Spomenka Avberšek iz SSZSSH naglasila je da se javno zdravstvo pretvara u privatno, a to je nedopustivo. U prilog tome, ističe, svjedoče podaci HZZO-a po kojima je broj privatnih poliklinika sa 81 narastao na 600 u zadnjih godinu i pol.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JS
ja sam gladan
16:57 31.01.2011.

Ak ovak SDP-ovci nastave s ovom svojom strategijom, svi bumo pocrkali do 2020, ali glavno da bu ulica 8.maja ostala i u njoj partizančine.