PROMET

Stajalište autobusa neprikladno i opasno

20.08.2002.
u 00:00
* Staro je stajalište bilo u pješačkoj zoni, odvraćaju u ZET-u, pa do novog Podsuseđani moraju prijeći dva križanja bez pješačkog prijelaza i semaforske regulacije
Pogledaj originalni članak

Stanovnici centra Podsuseda, koji se svakodnevno voze ZET-ovim autobusnim linijama s Črnomerca prema Susedgradu ili Podsusedskom dolju, uputili su prigovor ZET-u, od kojeg traže novu lokaciju za autobusno stajalište u Podsusedu. Stajalište u pravcu Susedgrad - Črnomerac premješteno je iz centra Podsuseda u obližnju ulicu, a kako se nalazi 20-ak metara od nereguliranog križanja, Podsuseđani smatraju da je neprikladno i opasno. U ZET-u pojašnjavaju da je staro stajalište moralo biti uklonjeno iz centra, jer je taj dio postao pješačkom zonom.

Da bi došli do autobusne stanice putnici, kažu Podsuseđani, moraju prijeći dva križanja bez pješačkog prijelaza i semaforske regulacije. Kako se stajalište nalazi dvadesetak metara prije semafora na Aleji Bologne, ZET-ov autobus koji ukrcava ili iskrcava putnike smeta vozilima što idu u pravcu semafora i smanjuje im preglednost.

- Naši autobusi i dalje voze kroz centar Podsuseda, no nemaju mogućnost zaustavljanja. Bivše stajalište bilo je, naime, na prostoru što je sada pretvoren u pješačku zonu. Mislim da smo stanovnicima Podsuseda zapravo učinili uslugu, jer je bila varijanta da autobus uopće ne prolazi kroz centar, tako da bi putnici morali pješačiti do Aleje Bologne. No, s Gradom smo se ipak usuglasili da se stajalište premjesti na prvu moguću lokaciju, što je 100-tinjak metara dalje od starog stajališta - kaže pomoćnik direktora ZET-a za promet Branko Mikinac.

Osim što tvrde da je nova lokacija opasna i neprikladna, stanari traže i postavljanje nadstrešnice, kako bi se mogli zaštititi u slučaju kiše ili lošeg vremena. No, o prioritetima i dinamici postavljanja nadstrešnica odlučuje Grad, a plan ovisi o priljevu novca iz proračuna. A njih je, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je cijena jedne moderne nadstrešnice prilično velika - od sedam do 10 tisuća eura - uvijek premalo.

D. Ćuk

Pogledajte na vecernji.hr