Četverogodišnji projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Agronomskog fakulteta okrunjen je otvorenjem Centra za sigurnost i kvalitetu hrane.
Projekt je sufinancirala Europska unija, putem Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 90 milijuna kuna. Svečanim otvorenjem Centra za sigurnost i kvalitetu hrane simbolično je obilježen i Dan Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo.
Centar za sigurnost i kvalitetu hrane omogućit će dodatno poticanje domaćih OPG-ova iz cijele zemlje te potvrditi njihovu kvalitetu, ali i lakši plasman proizvoda na tržište kao izvorno hrvatskog, provjerene kvalitete i sastojaka.
-Zadovoljstvo mi je što je projekt dovršen u potpunosti te što su povučena sva sredstva iz Europske unije. Grad Zagreb je dao svoj doprinos tako što je dao jamstva za Zavod, što mi je iznimno drago, a još mi je draže što ista nije bilo potrebe aktivirati jer je Zavod iz svojih prihoda vratio cijeli iznos. To uistinu pokazuje kontinuitet dobrog rada. Veseli me što će ovaj projekt doprinijeti ne samo znanstveno- istraživačkim potencijalima, nego će imati itekako veliki doprinos za kvalitetu hrane koju konzumiramo-
na otvorenje Centra osvrnuo se gradonačelnik Tomislav Tomašević.
Ravnatelj NZJZ "Dr. Andrija Štampar“, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. kazao je da projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane počiva na brojnim znanstvenim metodama, od kojih su mnoge već implementirane u njegov rad.
-Naši djelatnici već su izradili brojne analize u sklopu ovoga projekta, među kojima bih posebno istaknuo analizu tla, meda, maslinovog ulja te sira i mesa. Ovaj je projekt izrazito važan za naše gospodarstvo i za naše proizvođače jer ćemo njime utvrditi sastav tla i kvalitetu njihovih proizvoda, što će uvelike olakšati cijeli proces proizvodnje našim OPG-ovima. Također, ovaj Centar omogućit će nam i da se dublje bavimo problemom patvorenosti hrane, zbog sve većeg tržišta i njegovih sve većih zahtjeva- zaključio je prof. prim. dr. sc. Kolarić.
Na važnost cjelokupnog projekta osvrnula se prof. dr. sc. Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i kvalitetu hrane pri NZJZ-u.
-Ovaj Centar stvoren je kako bi približio znanost našim proizvođačima. Kako malim i srednjim, tako i velikim poduzetnicima. Kako bi oni na jednom mjestu dobili sve informacije da razviju svoj proizvod na nivou kakvom oni to žele i na nivou koji će biti prihvatljiv potrošačima Republike Hrvatske, ali i cijele Europske unije. Također,važan je kako bi s jedne strane naši proizvođači dobili svoje oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla, a s druge strane da bude centar izvrsnosti za naše autohtone proizvode, za proizvode koji žele oznaku ekološkog proizvoda, ali isto tako centar će služiti za edukaciju svih znanstvenika, ne samo u Zavodu, već i u Republici Hrvatskoj i šire- istaknula je Bošnir.