Što kuhati danas? Pitanje je koje si na Božić i blagdane većinom ne treba postavljati te razbijati glavu kako slaviti ovaj blagdan punih trbuha. A to je zato što postoje već neka jela koja se tada tradicionalno pripremaju te svaki dio Hrvatske ima svoje običaje za božićnu gozbu.
U središnjoj Hrvatskoj većinom je jedna od nezaobilaznih delicija purica s mlincima, a "upecali" smo odlične savjete za pečenje u omiljenoj Facebook grupi Starozagrebački recepti.
"Za Božić je jede perutnina zato kaj z nogami brca prema nazad. Tak bu odbrcala proteklu godinu. Za Novu godinu se jede pajcek jer z njuškom ruje prema napred", jedan od komentara.
Najbolja je, kako zaključuju gurmani ondje, kada se peče sporo te na taj način ne pregori izvana, a ne bude ni sirova iznutra. Važno je isto dobro je začiniti s unutrašnje i vanjske strane, a koristan je savjet da ju sa zagrijanom, odnosno otopljenom, masti zalijemo prije pečenja kako bi zatvorili pore na koži i očuvali sočnost.
Treba je usto peći na "postelji" od luka te povremeno zalijevati kako ne bi bila suha. Mlince treba pak preliti kipućom vodom, poželjno je i temeljcem ako ga ima, te na kraju s masnoćom u kojoj se pekla purica. Poželjno je usto da purica napaca, kako savjetuju u grupi, dan prije da bi bila još sočnija, a može se u dodati marinadu malo limuna ili naranče što se omekšati meso.
Ja je uvijek pečem u foliji koju onda nekih dvadesetak minuta pred kraj otvorim da bi kožica reš. I uvek je fina i saftna...