za blagdanski vikend

Što ima na placu: Fino pečeni šaran nakon goveđe juhe

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Što ima na placu: Fino pečeni šaran nakon goveđe juhe
20.12.2012.
u 17:00
Ova riječna riba još je ukusnija ako se polije finim preljevom od bučinog ulja
Pogledaj originalni članak

Žarko Pecija suprugu opskrbljuje namirnicima s Dolca, a ona priprema goveđu juhu i pečenu ribu za glavno jelo.

Sastojci: 

2 kg svježeg šarana

50 g krupne morske soli

1 grančica ružmarina

2 male kriške limuna

4 lista lovora

10 g tanko narezane slanine

1 dl vode

Za preljev:

1 režanj češnjaka

2 jušne žlice bučinog ulja

malo vlasca

2 lista svježeg peršina

2 čajne žlice crvene mljevene parike

4 čajne žlice Vegete

1 dl soka od paradajza

Postupak:

Očišćenog šarana plitko zarežite po koži s obje strane. Zasolite te prekrijte slaninom. U duboki lim za pečenje nalijte vode, dodajte masnoće (ulja ili masti), lovor, malo limuna i ružmarin. Pokriti s alu folijom i staviti u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva pa peći 50 minuta. Fini preljev napravite od sitno isjeckanog češnjaka, bučinog ulja, Vegete, soka od paradajza, vlasca, peršina i crvene paprike. Nakon pečenja izvadite šarana iz pećnice i iz folije. Prelijte ga s preljevom i pecite (bez pokrivanja) još 15 minuta. Kada poprimi lijepu boju i laganu koricu (nakon 15 minuta) izvadite ga i narežite na kriške, poslužite uz krumpir ili grah salatu s bučinim uljem.

>>Što ima na placu: Varivo od poriluka s kobasicama

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LU
lutomirski
08:42 22.12.2012.

saran je premasna riba, mi jedemo list i medaljone od vraga, a prije toga jakobs skoljke, scampe i jastoga, onda neko dobro spanjolsko vino ili amaroe iz italije....toga svega nema u metropoli.....