što ima na placu

Što ima na placu: Sarma u umaku od pasiranih rajčica uz pire krumpir

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Što ima na placu: Sarma u umaku od pasiranih rajčica uz pire krumpir
27.12.2012.
u 12:00
Uvijek svježe -Isplanirajte ručak za prednovogodišnji vikend. Sarma je laganije, a opet pravo zimsko jelo
Pogledaj originalni članak

Ana Butković Štokić namirnice nabavlja na Kvatriću, a sarmu će spremiti za oporavak od teške blagdanske hrane i kolača.

Sastojci:

1 glavica kupusa od 1,5-2 kg

1 kilogram miješanog mljevenog mesa 

150 grama riže

2 glavice luka

1 jaje

suho meso; slanina, suhe kožice, rebarca

svježe meso

začini po želji

Za umak:

0,5 litara pasirane rajčice

2 žlice brašna

3 žlice ulja 

1-2 češnja češnjaka

Postupak:

Sitno nasjeckani luk i slaninu popržite na ulju, a zatim dodajte rižu te sve zajedno kratko dinstajte. Dodajte mljeveno meso, promiješajte, a čim ono promijeni boju, maknite s vatre. Dodajte jaje, začine po želji, pustite da malo odstoji pa ponovo promiješajte. Odvojite listove kupusa te u njih umotajte smjesu koju ste pripremili. Ostatak glavice kupusa sitno nasjeckajte i dio stavite na dno lonca. Gore stavite, po želji, svježe meso ili kosti. Za umak, na ulju popržite brašno, protisnuti češnjak, malo crvene paprike, a sve to podlijte rajčicom i dodajte začine po želji. Dolijte otprilike 1,5 litaru vode stalno miješajući, a kad smjesa zavrije, prelijte preko sarme. Kao prilog uza sarmu, Ana Butković Štokić savjetuje pire-krumpir a, kako kaže, sarma je idealno jelo za oporavak od teške hrane i kolača tijekom blagdana.

>>Što ima na placu: Fino pečeni šaran nakon goveđe juhe

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.