"ZG INFO STAR"

Svakoj četvrti informatička radionica

06.02.2002.
u 00:00
* Dosad su otvorene tri radionice - u Remetincu u Domu Crvenog križa, na Jarunu u Domu tehnike i u Ilici 53. Do proljeća otvorit će se radionice na trideset lokacija u raznim dijelovima grada, kažu u Gradskom uredu za obrazovanje i šport
Pogledaj originalni članak

Tridesetak informatičkih radionica otvorit će se uskoro u gradskim četvrtima, i to u zapuštenim gradskim prostorima što su dosad zjapili prazni. Svaka radionica imat će od 12 do 16 računala, a cijeli projekt pod nazivom "Zg info star", u koji će se uložiti oko deset milijuna kuna, pokrenuo je Gradski ured za obrazovanje i šport.

- Dosad su otvorene tri radionice - u Remetincu u Domu Crvenog križu, na Jarunu u Domu tehnike i u Ilici 53. Do proljeća planiramo otvoriti radionice na trideset lokacija, ali čekamo rebalans proračuna kako bismo dobili novac kojim ćemo platiti radove. Naime, potrebno je urediti stare i zapuštene prostore u vlasništvu grada. U svakoj radionici imat ćemo jednog zaposlenoga i šest volontera - studenata Fakulteta eletronike i računarstva i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Pojedinosti ćemo dogovoriti s dekanima tih fakulteta, a ta se ideja uklapa u Vladin program "S fakulteta na posao" jer bi studenti mogli raditi u radionicama na osnovi studentskih ugovora - kazao je šef Odsjeka za tehničku kulturu u Gradskom uredu za obrazovanje i šport Vlado Korbar.

Financiranje radionica ostaje otvorenim pitanjem jer većina predstavnika gradskih četvrti zagovara besplatni pristup radionicama, iako bi se one, kako je planirano, trebale financirati same - rekao je V. Korbar. Tako bi svi oni koji dođu u radionicu korištenje računala plaćali mnogo jeftinije nego u privatnim radionicama ili da surfaju kod kuće, kaže Korbar.

- Od škola ćemo zatražiti popis učenika koji su siromašniji pa bi za njih korišenje računala bilo besplatno. U radionicama ćemo za profesore koji rade u osnovnim i srednjim školama organizirati upoznavanje s raznim programima kako bi znali đacima što kvalitetnije prenijeti svoja nova iskustva. Osim za đake radionice bi svoja vrata otvorile i za poduzetnike, kojima bi djelatnici radionice mogli pomoći u izradi web stranica ili pak prezentaciji tvrtke - rekao je tajnik Zagrebačkog računalnog saveza Zdravko Škokić.

Čak osamdeset posto djece nema računalo kod kuće, pa je zanimanje za informatičke radionice veliko. Primjerice u Novom Zagrebu na svakom računalu visi barem dvoje mladih hakera, a radionica radi čak do 22 sata, tvrde autori projekta.

- Sve računalne učionice bit će povezane s centralnom koja se nalazi u Ilici, gdje će biti središte i sa stručnim kadrom. Upravo zbog toga što će sve radionice biti povezane sa središnjicom projekt smo nazvali Zagrebačka informatička zvijezda odnosno "Zg info star". U radionicama u kojima će nam to lokacija dopustiti napravit ćemo internet caffe kako bi svi oni koji dolaze u radionicu mnogli uz kompjutor i surfanje popiti kavu, sok ili pojesti sendvič. Razgovarali smo i s ravnateljima nekih zagrebačkih škola koji su našem projektu pružili veliku potporu - rekao je projektant informatičkog sistema Zvonimir Radulović.

R. Vukadin

Pogledajte na vecernji.hr