bernardić:

'Svi koji žele biti kandidati za SDP morat će proći Političku akademiju'

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Davor Bernardić (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Davor Bernardić (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Davor Bernardić (1)
19.09.2013.
u 14:50
„Samo Zagreb“ naziv je programa što ga je predstavio Davor Bernardić, aktualni i kandidat za šefa zagrebačkog SDP-a.
Pogledaj originalni članak

„Samo Zagreb“ naziv je programa što ga je predstavio Davor Bernardić, aktualni predjesnik SDP-a Zagreb i  kandidat na predstoječim unutarstranačkim izborima. 

- Mi smo za bolji Zagreb, bolju stranku, bolje društvo. Zato se moramo otvoriti i biti stranka svih članova, rekao je uvodno Bernardić te nastavio s predstavljanjem 4 stupa svog programa koja se odnose na demokratizaciju, decentralizaciju, modernizaciju i edukaciju. 

- Predložit ću izbore 1 član 1 glas glas za sva tijela stranke. To je nužan i logičan sljedeći korak u demokratizaciji stranke. Pravo svakog člana je da bira sva tijela stranke i taj demokratski iskorak ćemo zastupati, pojasnio je Bernardić. 

Njegov program predviđa da kroz javnu raspravu otvori dijalog s članstvom i simpatizerima, a da u donošenju ključnih programa, politika i odluka zagrebačke organizacije, imaju mogućnost sudjelovati svi članovi stranke. 

- Ako se vodstvo neće moći dogovoriti, odlučivat će svi članovi na konzultativnom referendumu. Jedan može pogriješiti, ali svi zajedno donijet ćemo dobru odluku.” 

Drugi stup Bernardićevo programa je decentralizacija te se zalaže da članovi stranke moraju krenuti iz ogranka, bez ogranka nema direktne komunikacije s građanima jer politiku nose ljudi, i ljudi dobivaju izbore. Zato Bernardić ističe nužnost jačanja uloge ogranaka i njihovog poticanja da samostalno odlučuju o lokalnim problemima.

Kao jedan od ključnih problema stranke, Bernardić vidi netransparentnost kriterija stranačkog napredovanja.

- Modernizirat ćemo stranku uvođenjem kriterija stranačkog napredovanja kako se više nikad ne bi događalo da jedni napreduju strelovito, a neki nikada. U modernizaciji stranke posebno ćemo se posvetiti vođenju kadrovske politike. Na temelju osobnog profila, koji će moći ispuniti svaki naš član ili simpatizer, pripremit ćemo bazu ljudskih potencijala, koja će omogućiti brže i lakše prepoznavanje potencijala i kompetencija našeg članstva, ističe Bernardić.

Četvrti stup na kojem Bernardić gradi budućnost zagrebačkog SDP-a je edukacija.

- Nastavit ćemo proces edukacije kroz Političku akademiju. Svi koji žele biti kandidati morat će obavezno proći kroz program akademije što će biti jedan od kriterija za napredovanje. Dogovorili smo suradnju i razmjenu predavača, znanja i iskustva s njemačkim SPD-om, francuskim socijalistima i britanskim laburistima. Radit ćemo na povezivanju lijevih europskih stranaka. Učimo od najboljih, dodao je Bernardić.

>>Davor Bernardić: SDP mora jačati mjesne ogranke

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.