Održiva, kvalitetna i povoljna večera u društvu ljudi koje je spojila ljubav prema gastronomskim iskustvima ili znatiželja da kušaju vegansku kuhinju. Tako se blaguje druge srijede u mjesecu u Infoshop knjižnici Pippilotta u sklopu Autonomnog kulturnog centra u Pierottijevoj. Nakon nekoliko godina članovi Attacka odlučili su ponovno pokrenuti jedan od svojih popularnijih projekata "People's Kitchen".
Ideja je da ljudi uz večeru steknu nova poznanstva, razmjenjuju recepte i iskustva te proširuju gurmanske vidike. Ove godine spremat će veganska jela prema principu zero waste kuhinje, dakle, pokušat će iskoristiti pun potencijal svake namirnice, bez nepotrebnog bacanja. Blaguje se uz donacije kojima se ulaže u iduće večere.
Htjela bi i kulinarske radionice
Na prvom ovogodišnjem "People's Kitchenu" upoznale su se i dvije studentice, Helena s Filozofskog i Lana s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. I nas pozivaju da sjednemo i večeramo s njima, a na jelovniku su juha od rajčica, rižoto s tikvicama i rikula na salatu. Sve to pripremili su volonteri Attacka.
– Nisam imala nikakvih očekivanja, a na kraju sam bila oduševljena večerom. Sviđa mi što ljudi koji se ne poznaju sjede za istim stolom kao jedna velika obitelj i razmjenjuju recepte i priče iz svoje kuhinje – komentira Helena. Dodaje da bi na nadolazećim okupljanjima voljela vidjeti i veganske kulinarske radionice.
– Iako danas preko interneta možemo dobiti gomilu recepata, ljepše je kad se okupimo uživo pa ti onda još netko oda svoj kulinarski trik koji ne bi dobio na internetu. Nisam ni veganka ni vegetarijanka, ali voljela bih ući malo više u taj svijet – kaže Helena.
Upoznavati ljude kroz hranu, ali i naučiti nešto više o održivoj i veganskoj kuhinji sviđa se i Lani. Susrela se s njom na Erasmusu u Nizozemskoj, gdje je pred kraj radnog vremena odlazila na tržnice i prikupljala hranu koja se zbog vizualnih nedostataka više ne može prodavati.
Ne bacajte, iskoristite
– Zanimljivo je vidjeti kako od ograničenog izbora namirnica nastaje cjelovita večera. Nitko ne očekuje gastronomski spektakl, ali sigurna sam da se dosta toga može napraviti kad imate puno ljudi s različitim pogledima na kuhinju. Definitivno bih došla ponovno na večere Attacka, pogotovo jer kažu da će i posjetitelji moći pridonijeti svojim idejama i receptima, pa čak i nešto skuhati – govori Lana.
A takvih će prilika biti, kaže Sanja Burlović iz Attacka, jer se nadaju da će im ljudi nakon nekoliko ovakvih druženja doći sa željom da se i sami prihvate kuhače i tako obogate večere u Infoshopu. Jelovnike će kreirati prema ponudi na tržnicama s obzirom to da ih planiraju obilaziti i uzimati namirnice koje bi prodavači bacili, a još se mogu iskoristiti u kuhinji.
– Htjeli bismo da fokus ostane na veganskim receptima jer onda svatko tko dođe može probati što smo skuhali – ističe.
S vremenom se nadaju da će, uz pomoć donacija, u ponudu na večerama moći uklopiti i kompliciranije recepte, a žele uložiti i u posuđe. Inspirirani su, između ostalog, svjetskim pokretom freegana koji jedu sve ono što mogu pribaviti besplatno, a S. Burlović se s takvom koncepcijom susrela za života u Barceloni.
– Ondje je važna ta dimenzija zero waste kuhinje. Kod nas to još i nije toliko zaživjelo, ali ovim projektom pokušavamo i osvijestiti ljude da prije nego što bace hranu promisle o svim mogućnostima i načinima na koji je mogu iskoristiti – poručuje S. Burlović.
Ne mogu da verujem da ima ljudi u centru Zagreba koji mora da jedu đubre sa pijace jer su gladni. Eto vam te vaše Evropske zajednice!