PROJEKT

Tisuće vozila u "čepu"

10.03.2004.
u 00:00
Lijevi trak u Kustošijanskoj, s Ilice u Gornju i Donju Kustošiju
Pogledaj originalni članak

Oko osam tisuća vozača Gornje Kustošije i Graberja te četiri tisuće iz Donje i centra Kustošije, ali i desetke tisuća vozila iz zapadnog dijela grada tijekom prometnih špica svakodnevno usporava loše raskrižje Ilice, Kustošijanske i Tavelićeve u Kustošiji. Automobili koji voze s istoka prema zapadu iz Ilice ne smiju skrenuti lijevo u centar Kustošije, a vozači smjera zapad-istok s Ilice ne mogu lijevo u Kustošijansku, koja ima tek jedan prometni trak za čak tri smjera vožnje. Tijekom najvećih gužvi Prometna policija zato i isključuje semafore te regulaciju raskrižja prepušta policajcima. Zastupnici Vijeća gradske četvrti Črnomerec stoga su od Grada i zatražili hitnu izvedbu drugačijeg rješenja raskrižja.

- Zamjenik pročelnika Ureda za promet Stipan Matoš obećao je ostvariti to još ove godine. No, prije svega stanje trebaju riješiti prometni stručnjaci Ureda za izgradnju grada - objasnio je potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec Bojan Kodrič. U Uredu za izgradnju kazuju da su projekti nove izvedbe regulacije raskrižja gotovi.

Ilica će se obnavljati od autobusne stanice pred bivšom Namom do potoka Kustošak. Kustošijanska će se urediti u dužini od 170 metara od doticaja s Ilicom. Postojeći gabariti prometnica neće se mijenjati. No, iscrtat će se dodatni trakovi lijevog skretanja iz Ilice u Tavelićevu za vozače prometnog smjera istok-zapad. Lijevo će se skretanje iz Ilice u Kustošijansku omogućiti i vozačima smjera zapad-istok, a iscrtat će se i novi prometni trak za lijevo skretanje iz Kustošijanske u Ilicu, objašnjavaju stručnjaci Ureda za promet, te dodaju da će Ilica tako umjesto sadašnja četiri imati pet prometnih trakova, dok će Kustošijanska umjesto dva imati tri traka za dva smjera.

Uz dodatne trakove i semafore s dopunskim strelicama, na raskrižju će postaviti i novu rasvjetu, dok će se postojeće vodovodne i vrelovodne instalacije dodatno zaštititi. Novo raskrižje, objašnjavaju u Uredu za izgradnju grada, stajat će oko 3,500.000 kuna, a bit će gotovo do kraja godine.

DALIBOR KLOBUČAR

Pogledajte na vecernji.hr