U zdravom tijelu...

Trend je vježbanje – u 6 ujutro

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
27.11.2015., Zagreb - Ranojutarnji trening za zene u Boutique Fitness Factory. Trening pod vodstvom Suzane Licine pocinje svaki dan u 6 sati. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
27.11.2015., Zagreb - Ranojutarnji trening za zene u Boutique Fitness Factory. Trening pod vodstvom Suzane Licine pocinje svaki dan u 6 sati. Suzana Licina. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
02.12.2015.
u 11:00
Dobro se oznojiš pa na posao. Dođeš opušteniji i raspoloženiji, kažu polaznice cyclinga u teretani u kojoj biznismeni rezerviraju još ranije termine: u četiri!
Pogledaj originalni članak

Ustati u šest ujutro rano je. Pogotovo ako je vani oko nule. No, sve je više onih kojima nije problem ustati ni prije šest kako bi stigli na prvi jutarnji trening. Nekoliko zagrebačkih teretana u posljednje vrijeme ponudilo je mogućnost cjelodnevnog vježbanja. Iako izgleda tek kao jeftini marketinški trik koji zapravo nitko neće koristiti, to je doista daleko od istine.

– Nakon radnog dana ljudi sve češće ostaju bez vremena i energije za odlazak u teretanu – kaže nam Suzana Ličina, trenerica u nedavno otvorenom Boutique Fitness Factoryju u Tuškanovoj ulici.

– Nije čudno da imamo članova koji dolaze i u četiri ujutro. Jedan je od njih visokopozicionirani poslovni čovjek koji naprosto zbog obilja obveza ne nalazi vremena dolaziti u teretanu u bilo koje drugo vrijeme – tumači Suzana, dodajući kako je ranojutarnje vježbanje ipak popularnije od večernjeg. Ne bez razloga.

Efikasnih 45 minuta

Ujutro nećete nedostajati nikome, da počnemo s praktičnom stranom. Normalno je dignuti se oko pola sedam-sedam, a ustajanjem samo 45 minuta ranije riješiš vježbanje za taj dan – objašnjava Suzana. Ona u šest ujutro vodi cycling, na koji redovito dolazi i Mateja. Ovisno o danu, točnije, dolazi ili ujutro ili popodne.

– Više mi paše ujutro jer dolazim na posao raspoloženija i opuštenija. Moj uredski posao ne traži toliko kretanja pa mi vježbanje to odlično nadomješta – kaže Mateja. Ivana također radi uredski posao u jednoj državnoj tvrtki. – Apsolutno je dan najbolje započeti treningom. Bitno je da se uđe u rutinu, a meni je uspjelo doći nekoliko puta zaredom – kaže nam.

Malo-pomalo, popunila se dvorana s desetak dama. Nerijetko se njima pridružuju i gospoda, cycling nije rezerviran samo za žene, a teretane, čini se, gube protiv ovakvih, relativno novih vrsta fitnessa.

U hladnijim razdobljima, logično, nešto je manje članova u ranim terminima, no čim zatopli, skupi se i do dvadeset vježbačica i vježbača. Neke društvene ili socijalne šablone nema, svima je interes dobar trening. – Bez trenerice ništa – ističu djevojke, napominjući kako je potrebno da netko svojom energijom daje impuls kojim će 45 minuta, koliko vježbanje traje, proći na najsvrsishodniji način.

– Uglavnom se do dobrog trenera dolazi usmenom predajom, a tako nekako bilo je i s vježbanjem. Rijetko je tko znao da jutarnje vježbanje može biti tako efikasno – govore djevojke te domeću da im za godišnjih odmora ili praznika trening sa Suzanom itekako nedostaje.

U jakom ritmu

Dobrog je trenera, doznajemo, teško pronaći pa Suzanu neke od djevojaka prate ako promijeni lokaciju na kojoj drži svoje treninge. Tako je i s Boutique Fitness Factoryjem.

– Iako u Zagrebu ima dosta teretana, realno zapravo vježba malo ljudi. Nije mi baš posve jasno zašto, pa vježbanje je bolje i jeftinije od psihijatra – u šali će Suzana prije početka treninga. Uvjerili smo se, nije riječ o nečemu neozbiljnom, nametnut je tempo žestok, ali – nitko se ne žali. U jakom ritmu, čak i bez neke posebne motivacije, cycling je proizveo nekoliko litara znoja bez ijednog prigovora. Pauza? Zaboravite, to nitko nije tražio.*

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SL
stipe.lasic
14:26 02.12.2015.

Vani je to normalno vec duze vrijeme kod nas tek dolazi