Turizam

Turisti u Zagrebu - hvale hranu, a kude parkirališta i javni prijevoz

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Turisti u Zagrebu (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Turisti u Zagrebu (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Turisti u Zagrebu (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Turisti u Zagrebu (1)
23.07.2010.
u 10:55
U svibnju i lipnju u Zagrebu je zabilježeno 200.000 noćenja; najviše gostiju dolazi iz Japana, Amerike, Španjolske i Francuske, na drugom su mjestu Talijani i Austrijanci.
Pogledaj originalni članak

Da je Zagreb jedna od turističkih postaja na putu do Jadrana ili pri povratku doma, pokazuje brojka od 200.000 noćenja koja su u svibnju i lipnju zabilježili u Turističkoj zajednici grada Zagreba. Više od 120.000 turista provelo je dan u obilasku hrvatske metropole, a većina ih se u gradu zadrži kratko.

Dovoljan je jedan dan

– Obišli smo većinu grada i razgledali njegove znamenitosti pa nema potrebe da se zadržavamo duže – rekao je Brat van Eckhoout iz Belgije, koji je s djevojkom na proputovanju kroz Lijepu Našu.

Njih dvoje prenoćit će u jednom od zagrebačkih hotela, a cijena od 100 eura za spavanje nije im previsoka.

– U Belgiji je sve skuplje i do 30 posto, tako da nam Zagreb nije preskup – dodala je Barbara van Buyt.

Švicarku Kim Andrey i njenu prijateljicu Nadiju Cutro oduševile su Tkalčićeva i Ilica, no i one će u Zagrebu ostati samo na dan, jer su ga, kako kažu, prohodale cijeloga.

– U odnosu na druge europske gradove, Zagreb je malen, i zbog toga ostajemo kratko. Nema nekog posebnog sadržaja, poput koncerata ili nekih noćnih klubova, jer su svi otišli na more, pa ćemo i nastaviti u tom smjeru – objasnila je Kim.

Kako kažu iz TZ Zagreb, najviše nas posjećuju gosti iz Japana, SAD-a, Njemačke i Španjolske, dok su susjedne Austrija i Italija tek na drugom mjestu.

Kad su u pitanju nedostaci, najviše turista žalilo se na manjak parkirališnih mjesta u središtu grada te loš javni prijevoz. No, hrana i ugostiteljstvo prvi su na ljestvici.
– Gastronomija, a naročito ljubaznost osoblja u hotelima i hostelima, uvijek dobiju najviše ocjene gostiju - objasnila je Darja Juzbašić iz TZ Zagreb.

Kabrio-busevi

I ZET je ove godine uveo inovaciju. Kabrio-busevi koji voze na dvije relacije gotovo uvijek su puni, a turistima cijena od 70 kuna za "brzinsko” upoznavanje središta grada nije previsoka. Za vrijeme putovanja turisti imaju slušalice, a priče o hrvatskim velikanima i spaljivanju vještica na Gornjem gradu prevedene su na devet jezika.

– Kratko smo u gradu i zbog toga smo iskoristile priliku da upoznamo hrvatsku povijest i tradiciju na ovom kratkom putovanju – kaže Ana Milošević iz C. Gore.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

AV
avi
11:32 23.07.2010.

eto sad da postoji Varšavska podzemna garaža...nitko se nebi žalio:-))))

DU
Deleted user
12:02 23.07.2010.

eujanez da nemate jodlanje i krave za čokoladu nebi niti vi u tu samozvanu \"EU\"..jeb** državu koju prohodaš za 20 minuta.

OB
-obrisani-
11:41 23.07.2010.

Turisti u Zagrebu - hvale zapadno balkanski izgled, hvale zapadno balkansku uimitaciju poštenja i čude se ljepotama vanka EU savez zavičaja..