kamen spoticanja

U parku 5. studenog postavljeno spomen obilježje za stradalih 69 osoba iz šest romskih obitelji

Foto: Ernest Mazarekić
Foto: Ernest Mazarekić
Foto: Ernest Mazarekić
05.11.2021.
u 15:40
Zločin ne smijemo zaboraviti, upozorili su nazočni strani diplomati
Pogledaj originalni članak

Prvi kamen spoticanja u spomen na pripadnike romskog naroda stradale u NDH za vrijeme holokausta postavljen je u Zagrebu, u Parku 5. studenog, na mjestu s kojeg je u logore odvedeno 69 osoba iz šest romskih obitelji. Prigodno na Svjetski dan romskog jezika zaživjela je prva sustavna inicijativa za obilježavanje neopisive tragedije koja je od 1941. do 1945. pogodila romski narod na području  Zagreba i Hrvatske. Nakon postavljenih 20 stolpersteina u znak sjećanja na pripadnike židovskog naroda, Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pokrenuo i projekt kojim će na ovaj način prvi put obilježiti stradanje Roma.

„Ponosna sam što smo kao mala ustanova u kulturi uspjeli realizirati jedan od meni najvažnijih projekata. Moramo biti svjesni velikog pogroma koji se događao za vrijeme NDH. Ustaše su progonile i ubijale Rome, Židove, Srbe, pripadnike drugih nacionalnih, vjerskih i etničkih manjina te političke neistomišljenike. Ne smijemo to zaboraviti da se ne ponovi“, istaknula je Nataša Popović, ravnateljica Centra tolerancije.

Događaju su prisustvovali predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade RH, Grada Zagreba, Saveza Roma u RH „Kali Sara“ i UNHCR-a te veleposlanici Njemačke, Kanade, Austrije, Izraela, Češke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a. „Drago mi je da je nešto više od godinu dana od postavljanja prvog kamena u Zagrebu na red došlo i stradanje romske zajednice, ali ne zato da žrtve istoga zla razdvajamo već da podignemo svijest javnosti da su Romkinje i Romi integralni dio našeg društva stotinama godina i da je naše stradanje uvijek bilo u drugom ili trećem planu, odnosno - da se o njemu nije nikako ili malo govorilo“, naglasio je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske manjine.

Na širem području Zagreba bit će postavljeno još 19 stolpersteina u spomen na romske žrtve. Ravnateljica Nataša Popović najavila je kako Centar tolerancije razvija i program kojim će školama predati na brigu po jedan Stolperstein kako bi učenici učili, ali i predlagali za koga i gdje postaviti sljedeće kamene spoticanja.

Dosad je u više od 30 zemalja postavljeno 90.000 stolpersteina. Taj je projekt u svijetu pokrenuo njemački umjetnik Gunter Demnig, a od 2015. s istim ciljem djeluje i zaklada „STIFTUNG – SPUREN“. Centar tolerancije provodi ovaj projekt upravo u suradnji s tom zakladom, ali i sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“. Postavljanje kamena spoticanja pomogla su veleposlanstva Njemačke, Kanade i Austrije, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
16:15 05.11.2021.

Što je stolperstein?