TEHNOLOGIJA

U svim vozilima oprema za najavu stajališta

03.11.2002.
u 00:00
* ZET-ovi operateri moći će na ekranu vidjeti sva tramvajska vozila u prometu i upozoravati ih na prebrzu ili presporu vožnju
Pogledaj originalni članak

Dugo planiran i najavljivan natječaj za sustav nadzora i upravljanja javnim prijevozom putnika, kojim će sva njihova vozila dobiti nove UKV stanice, a putnici kvalitetniju uslugu, nedavno je raspisan u ZET-u. Zahvaljujući novom sustavu dežurni će operateri u centru u svako doba na ekranu vidjeti sva tramvajska vozila koja su u prometu i upozoravati ih na prebrzu ili presporu vožnju. U konačnici će - na informativnim pultovima na stajalištima - putnici moći doznati za koliko im minuta stiže tramvaj, odnosno kasni li ili ne. Također će se u sva tramvajska vozila ugraditi oprema za najavu stajališta.

- Prva faza obuhvaća nove UKV stanice i postavljanje opreme za najavu stajališta, što će se ugraditi za šest do 12 mjeseci. Druga faza odnosi se na praćenje položaja tramvaja na mreži, a to bi se trebalo ostvariti do 2005. godine - kaže pomoćnik direktora ZET-a za promet Branko Mikinac.

Sadašnja povezanost centra s vozilima ne može zadovoljiti potrebe jer su radioveze, kojima je opremljeno 70 posto tramvaja i samo 20-ak posto autobusa, stare 21 godinu. U slučajevima napada na vozače, kvara, zastoja ili sličnih problema bitno će se smanjiti vrijeme reagiranja, a time i prometni kaos u gradu jer dojave neće ovisiti o zastarjelim i često neučinkovitim radiovezama.

Suvremeni stupovi kojima je danas opremljena većina stajališta u gradu zapravo su priprema za elektronsko doba javnoga gradskog prijevoza jer se u njih mogu ugraditi displeji i kabeli. Na zaslonima tih pultova bit će, zahvaljujući novoj opremi, vidljivo gdje je koji tramvaj i koliko mu minuta treba da dođe do određenog stajališta.

Zainteresirani natjecatelji ZET-u mogu poslati zahtjev za sudjelovanje u postupku nabave do 18. studenoga u 12 sati, a svim sposobnim natjecateljima ZET će do 9. prosinca poslati zahtjeve za dostavu ponuda. U ZET-u tvrde kako još nije poznato koliko će točno novca trebati uložiti u to, no sigurno je da će se on osigurati kreditom.

D. Petrov

Pogledajte na vecernji.hr