spriječiti rušenje

U Zagrebu 17.000 bespravnih – imamo odgovore za legalizaciju

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U Zagrebu 17.000 bespravnih – imamo odgovore za legalizaciju
04.03.2013.
u 13:16
Odgovori na sva pitanja i nedoumice o postupku mogu se dobiti na tribinama u gradskim četvrtima ili u nadležnim institucijama
Pogledaj originalni članak

Što se treba legalizirati, a što ne, koliko će to stajati i gdje započeti, samo su neka od pitanja koja muče najmanje 17 tisuća Zagrepčana koji su se proteklih godina upustili u bespravnu gradnju.

Još jedan krug tribina

Odgovore na mnoga pitanja posljednjih dana nude stručnjaci iz gradske uprave na tribinama po cijelom gradu. Nakon što jednom obiđu sve gradske četvrti, gradonačelnik Milan Bandić najavio je još jedan "krug" kako bi svi na vrijeme dobili potrebne informacije. Budući da je rok za podnošenje zahtjeva 30. lipnja ove godine, vlasnici bespravnih građevina imaju još četiri mjeseca da se upoznaju s obvezama, podnesu molbu i legaliziraju svoj status. Za cijeli postupak potrebno je imati geodetski snimak, snimak izvedenog stanja za jednostavne građevine ili arhitektonski projekt za kuće koje imaju više od 50 četvornih metara. Potrebno je uplatiti komunalni i vodni doprinos. Građane je važno upozoriti da osim kuća dozvolu trebaju imati i za garaže, štale i sve druge zidane objekte.

Skriveni kvadrati

Tako se kuće do 400 četvornih metara legaliziraju kao manje zahtjevne građevine, a ostali objekti na imanju kao pomoćne građevine. No, ako kuća nema dozvolu, ni objekti se ne mogu 
legalizirati kao pomoćni (što je jeftinije) već pod uvjetima kao i kuća. Legalizirati se mogu i do sada "skrivani" kvadrati u stanovima. Naime, neki investitori tijekom gradnje pregradili su podrume i tavane radi inspekcije, a nakon što su dobili dozvole, prodali su ih po nižim cijenama pa ih vlasnici sada mogu legalizirati.

>>Legalizacija: Komu se obratiti, gdje predati zahtjev i što učiniti

>>Jeftinija legalizacija za Velikogoričane

>>'Uspjeh legalizacije u Zagrebu ovisi o komunalnom doprinosu'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

CH
chino49
13:44 04.03.2013.

Ovo je stvarno glup i gluplji. Znači promjena projektne dokumentacije ako sam od 2 sobe napravio jednu ili ako sam si uredio podrumske prostorije??? Ok za ove koji su gradili sam objekat bez dozvola ili zatvarali balkone ali raspored prostorija da je bitan, dajte budite normalni! Građevinska mafija (onaj jedan dio kojima skupo plaćaš papire) nema para, pa su si smislili berbu para na ovaj način. Jako dobra ideja.

KA
Karizma
14:24 04.03.2013.

Trenutno na birou rada nema niti jednoga ovlastenog arhitekte niti ovlastenog ing građevine.Po kolicini nekretnina koje treba legalizirati sa sadasnjim kapacitetima je to nemoguce napraviti.Po mojoj procjeni vise od polovice nekretnina ce ostati ne legalizirano i morat ce se produziti rok za legalizaciju.Veliki broj objekata koji su se trebali legalizirati do 31 12 2012 ostao je ne legaliziran bas zbog toga jer ih se nije moglo primiti u postupak zbog velikog opterecenja.Male građevine i dogradnje sa malo kvadrata arhitekti nece da primaju jer im je neisplativo to raditi.Produzite rokove jer je nemoguce sve legalizirati do 31 06 2013

CH
chemica
13:41 04.03.2013.

Što sa montažnim objektima koji su izgrađeni u skladu sa zakonom koji je vrijedio u bivšoj državi ( ajme, što se tada rušilo i to bez milosti), a danas ispada da se moraju "legalizirati"? Konkretno, moja šupa i garaža. Imaju tridesetak godina na leđima, a sada im je odjednom potrebna nekakva legalizacija. Koji je moron to smislio...Retroaktivna primjena zakona je protuustavna, osim kada se građanima žele pokupiti novci?