PRENAMJENA

Umjesto cementare - sportski centar

14.10.2001.
u 00:00
* Klizište u Kostanjeku veće je onog u Ilici na Grmoščici i nije mu dovoljan samo potporni zid, zaključila je stručna ekipa
Pogledaj originalni članak

Petstotinjak podsusedskih obitelji koje imaju kuće na klizištu Kostanjeku nakon 30 godina napokon će moći odahnuti jer će se u iduća tri mjeseca napraviti projekt sanacije toga pomičnog tla. Klizište dubine i do 90 metara proteže se i preko zemljišta CIOS-a i bivše cementare pa i te tvrtke moraju ući u program sanacije.

Gradonačelnik Milan Bandić to je najavio za jučerašnjeg obilaska gradskih četvrti Podsuseda-Vrapča i Stenjevca, rekavši kako je Kostanjek gradski prioritet broj dva, i to nakon sanacije Jakuševca. Među ekipom koja je pratila gradonačelnika čule su se ideje kako bi se na mjestu današnjeg CIOS-a i cementare trebali sagraditi objekti, primjerice sportski centar ili stambeno-poslovni kompleks s dubinskom infrastrukturom koja će zadržati tlo.

- Na tridesetak kuća u Kostanjeku popucali su zidovi, a mnogo ih je više ugroženo pa je to klizište veće od onog u Ilici na Grmoščici i nije dovoljan samo potporni zid. Tlo se pomiče prema Aleji Bologni i sanacija je nužna - komentirala je predsjednica Vijeća gradske četvrti Podsuseda-Vrapča Andreja Kralj.

Dok se šetao kroz oronulu cementaru, gradonačelnik je primijetio stare bazene iz kojih i danas curi mazut pa je štapom izmjerio dubinu nataložene tekućine.

- Dva metra - sigurnim glasom zaključio je M. Bandić, i naredio sastanak 21 vlasnika dijelova cementare te postavljanje rampi na ulaze kako bi se spriječilo navažanje smeća.

Gradonačelnik je obišao i gradilište na križanju Škorpikove ulice i Ljubljanske avenije te je zadovoljno ustvrdio kako će 16. listopada biti otvoren sjeverni kolnički trak, a radovi završiti do kraja godine. Sljedeće godine, najavio je M. Bandić, trebao bi se proširiti Podsusedski most jer će postati usko grlo.

U četvrti Stenjevcu brojna ekipa na kratko posjetila je barake u Zagrebačkoj 82, u kojima živi tridesetak obitelji.

- Većina ljudi doselila se pedesetih i šezdesetih godina, a dio se iselio pa iznajmljuju barake. To je vrijedno gradsko zemljište koje bi se moglo dobro iskoristiti, ali problem su stanari koje treba iseliti - rekao je predsjednik Vijeća te četvrti Mario Jelić. Ipak, nije znao reći kada i kamo bi ti dugogodišnji stanari trebali otići. (R. Il.)

Pogledajte na vecernji.hr