Veliki planovi

Uređuje se staza do Martin brega u Dugom Selu

Foto: Privatni album
Martin Breg
Foto: Privatni album
Martin Breg
07.01.2014.
u 18:00
Šetnica će povezivati Perivoj grofa Draškovića koji se nalazi u središnjem dijelu naselja Dugog Sela i staru crkvu sv. Martina na vrhu Martin brega
Pogledaj originalni članak

Dugoselci bi napokon mogli dobiti uređenu šetnicu do vrha perivoja Martin brega.

Zapuštenu, zaraslu stazu planiraju obnoviti, a u tijeku je pronalaženje projektanta, nakon čega će raspisati natječaj i za izvođača radova i krenuti u akciju.

Izrada projekta

– Grad Dugo Selo trenutačno ugovara izradu projekta šetnice do vrha Martin brega. Šetnica će povezivati Perivoj grofa Draškovića koji se nalazi u središnjem dijelu naselja Dugog Sela i staru crkvu sv. Martina na vrhu Martin brega – pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada Marijo Vinko.

Nova staza uz Domobransku ulicu povezivat će dva povijesna lokaliteta, a i kula i crkva trebaju obnovu.

– Perivoj grofa Draškovića ostatak je nekadašnjeg dvorca obitelji Drašković od kojeg je sačuvana samo istočna kula, a prostor oko kule uređen je kao park. Uz kulu, sredinom prošlog stoljeća, na mjestu središnjeg dijela dvorca sagrađen je objekt bivšeg hotela Park. Hotel je danas u privatnom vlasništvu, neodgovarajuće održavan i zapušten – pojasnio je pročelnik Marijo Vinko.

Obnova crkve

Obnova je planirana još prijašnjih godina, no za početak će se obnoviti dio ispod crkve, a dodat će se i novi sadržaj.

– Za predio neposredno ispod crkve izrađen je detaljni plan uređenja kojim se predviđa izgradnja etnosela i župne kurije sukladno dostupnim povijesnim tragovima. Etnoselo bi nastalo preseljenjem postojećih drvenih kuća s područja Grada, a župna kurija bi se gradila prema dostupnoj povijesnoj dokumentaciji, ali za realizaciju iziskuje znatna sredstva i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa – kazao je Vinko.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.