Posljedice

Useljeni su posljednji “Čačićevi stanovi”

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Useljeni su posljednji “Čačićevi stanovi”
01.07.2010.
u 13:29
Kupci su više od godinu dana plaćali podstanarstvo i kredit. Investitori iz APN-a priznaju da objekt još nije uveden u zemljišne knjige.
Pogledaj originalni članak

Kad ljudi prvi put usele u vlastiti stan, obično ih obuzme veselje. Ta je emocija zaobišla sedamdeset obitelji koje su jučer dobile ključeve od zadnje POS-ove zgrade, tzv. Čačićevih stanova u Ulici Ivane Brlić-Mažuranić 80 na Malešnici, ukupne vrijednosti od 44 milijuna kuna.

Plaćali dva stana

Agencija za promet nekretninama, investitor i ujedno prodavatelj, s radovima je kasnila godinu i pol pa su kupci sve to vrijeme plaćali i podstanarstvo i kredit za novi dom, koji je po ugovoru trebao biti završen 31. prosinca 2008. godine.

Ana Saračević, zamjenica direktora prodaje u APN-u, kratko je komentirala tu situaciju rekavši: “Pa, dobro” i ispričavši se stanarima u “nadi da će ubuduće imati puno više sreće”.

Kupci prije ulaska u stanove nisu krili nezadovoljstvo priznajući da su poludjeli od iščekivanja i života na rubu egzistencije. Višnja Šaronja-Biuković u svome novom domu priznala je da joj se teško veseliti nakon agonije koju je prošla.

Budući da četvorni metar plaćaju po cijeni od 910 eura (s time da se cijena, tvrde stanari, malo povisila), svjesni su da u ovom slučaju vrijedi pravilo “koliko para, toliko muzike”. Također, potpisali su predugovore u kojima se APN unaprijed ogradio od kašnjenja radova pa su im ruke vezane, no nisu vjerovali, govore, da će ih u realizaciji investitor baš toliko prevariti.

Izvođači nisu plaćeni

Produženi rok za gradnju navodno je bio jučer, a kupoprodajne ugovore popisali su dan prije. A u tom ugovoru pak stoji da je prodavač poštovao rok gradnje. U APN-u priznaju da objekt još nije uveden u zemljišne knjige, ali odmah dodaju da je taj postupak u tijeku. Kažu i da izvođači radova nisu isplaćeni u cijelosti “jer konačan obračun svih radova još nije gotov”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VI
Vito
12:07 05.07.2010.

Takvi ugovor su u normalnim država protuzakoniti. Uz to prekoračenje završetka radova obvezatno ima članak o plaćanju kazni po danu zakašnjenja. Tako da svaki dan kašnjenja može biti jeftiniji za kupca, a prodavač nakon nekoliko dana može u stećaj. Sve dok se to ne uvede u Hrvatsku nećem imati poštene graditelje.

VI
Vito
12:10 05.07.2010.

Pitajte kupce stanova jesu li potpisali ugovor o ugradnji dodatnog, pomoćnog, vodomjera? U Zakonu o pitkoj vodi, stupio na snagu početkom 2000. godine, ne znam kako se točno zove, jer ga skrivaju od javnosti i u N.N., piše da svaki novi stan ili poslovi prostor mora imati nezavisni vodomjer od glavne vodovodne cijevi izvan zgrade do kuhinje u stanu. Nije li to poštovano, kupci su prevareni.