Facebook grupa Starozagrebački recepti obiluje vrijednim uputstvima za gotovo svako jelo, posebice ona koji su blagovali naši stari. Ususret Uskrsu mnogi se tjednima unaprijed pripremaju kako bi osmislili savršeni blagdanski stol, a nezaobilazni dio je za gotovo svakog domaćina pinca, odnosno sirnica. Mnogi Zagrepčani će zasigurno tajne za ovaj uskrsni kruh potražiti u Starozagrebačkim receptima, a mi smo iskopali provjereni recept koji smo i sami probali.
- Sirnica, pinca, pinica tradicionalni je kolač što se blaguje za uskrsni doručak. Toplo žuta, nježno prhka, izdašno mirisna - obavezno je u košarici koja se nosi na blagoslov. Ona simbolizira nadu i vjeru, kult obitelji i pripadanje zajednici. Za pravu sirnicu naših baka treba mnogo vremena, čak dan-dva, ovisno o količini i temperaturi prostorije. Najvažniji sastojak su jaja (simbol novog života ali i obilja) zatim slijedi rakija ili ekstrakt od ruža, rum, maraskino, naribana naranča i limunova korica. Prhkost joj daje maslac i mast umiješano u brašno i kvasac - piše Zlatan Nadvornik u "Običaji sela zagrebačke okolice".