Slična je omletu, ali i palačinki. A neki pak kažu kako sliči najviše običnoj kajgani. Bilo kako bilo, ljubitelji kuhinje naših baka složili su se kako ih pražetina koja korijene vuče iz Turopolja podsjeća na djetinjstvo, a u Facebook grupi Starozagrebački recepti javili su se ljudi iz svih krajeva Hrvatske sa svojim nazivima za ovo jelo.
Neka od njih su šamrn, žmare, ulizvača, cicvara, melja, cvrtilje, praža, gužvara... Jelo je to koje se može jesti za svaki obrok, odnosno doručak, ručak ili večeru, a najbolje paše, preporučuju gurmani, uz luk na salatu ili povrtnu juhu. Neki ovo fino i veoma zasitno jelo najdraže jedu u slatkoj varijanti, odnosno uz neki voćni džem, pekmez, marmeladu ili posipanu šećerom u prahu. Najbolje ju je jesti dok je topla, a na nju se može posipati i neki sir po želji, kečap, kiselo vrhnje...
SASTOJCI
- 3 jaja
- sol po želji
- 2-3 dcl mlijeka
- 100 g brašna
PRIPREMA
Jaja dobro promutiti i dodati sol te mlijeko i brašno koje se postepeno dodaje i miješa. Smjesu sipati na dobro ugrijanu tavu i ulje te peći nekih desetak minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Najbolje je pražetinu jesti toplu. Može se direktno iz tave ili iz tanjura. Dobar tek!
Koji jazavac je ovo jelo nazvao cicvara?to je ko da za brudet kažem da je gulaš