VINSKE CESTE

Uz bijeli pinot - sir i "tenka gibanica"

06.05.2002.
u 00:00
* Branko Čegec jedan je od rijetkih vinara koji se opredijelio za ekološku i prirodnu varijantu proizvodnje vina
Pogledaj originalni članak

Vinari zelinskoga kraja jučer su u svojim podrumima udomaćili 40-ak izletnika u sklopu akcije "Mjesec dana na vinskim cestama". Zahvaljujući Večernjaku, Turističkoj zajednici Zagrebačke županije i Agronomskom fakultetu, posjetitelji su degustirali traminac, chardonnay, bijeli pinot, graševinu, rajnski rizling i kraljevinu karakterističnu za Zelinu.

Nakon razgledavanja kominske crkve Sveta tri kralja, na vinskom repertoaru našla se prva postaja - podrum Stjepana Jareca i Kristijana Kure iz Biškupca. Uz hvaljeni i nagrađivani bijeli pinot, u domu Jarecovih gosti su uživali u domaćem pršutu i siru te zelinskom specijalitetu "loparki" ili "tenkoj gibanici".

- Vinograd zahtijeva slugu, ne gazdu. Svaki dio proizvodnje mora se kontrolirati i posao nikada ne prestaje - istaknuo je Stjepan Jarec.

Punih želudaca i rumenih obraza izletnici su se uputili do obiteljskog imanja Branka Čegeca iz Marinovca, jednog od rijetkih vinara koji se u proizvodnji vina opredijelio za ekološku i prirodnu varijantu. Njegova supruga Nada tom je prilikom pripremila vegetarijanska jela od soje, raži i pšenice. Između ukusnih zalogaja niz grlo su klizili odlični traminac i graševina, berbe 2000.

- U biodinamičkoj poljoprivredi koristimo se mjesečevim kalendarom i prirodnim gnojivom. Lozu ne prskamo nikakvim pesticidima i insekticidima i to je sve cjenjeniji trend u svijetu - priča Čegec.

Nakon kupnje kvalitetnih vina po povoljnijim cijenama nego u dućanima ili restoranima, veselo su društvo dočekali vinari Mirko i Željko Kos iz Donje Zeline.

- Gazda, ova kraljevina vam je odlična. Nakon dobre klope najbolje ide fini gemištec - hvalila je Marija Plemenčić iz Zagreba vino obitelji Kos.

Ljubitelj vina Ivan Groš predložio je da uz degustacije vina domaćini izletnike vode i u razgledavanje vinograda. Nakon dobre kapljice i finog zalogaja, neki su izletnici do Zagreba zadrijemali, dok su drugi zadovoljstvo izletom pokazali pjesmom.

M. Prištof

Pogledajte na vecernji.hr