Zdravo i jeftino – barem dva puta mjesečno umirovljenica Zdenka Cimerman priprema jedno od svojih najdražih jela.
Sastojci (za dvije osobe)
400 grama kelja (manja glavica) – 6 kn
500 grama krumpira – 3 kn
1 crveni luk – 1 kn
2 mrkve – 3 kn
30 grama slanine – 25 kn
1 češanj češnjaka – 10 kn
1/2 povrtne kocke – 7 kn
1 žlica koncentrata rajčice – 9 kn
Cijena namirnica (za dvije osobe) – 64 kune
Postupak:
Očistite krumpir, izrežite ga na kockice te stavite kuhati u slanoj vodi.
Nasjeckajte luk, slaninu i mrkvu. To sve zajedno stavite pirjati.
U međuvremenu se krumpir već napola skuhao. Očistite i operite glavicu kelja te listove narežite na kocke ili rezance. Dodajte prvo zelene kocke kelja da se prokuhaju 5 minuta pa ostatak još toliko. Zatim ocijedite krumpir i kelj, a vodu bacite.
U pirjano povrće dodajte sitno izrezan češnjak, brašno i crvenu mljevenu papriku. Sada na to dodajte ocijeđeni krumpir i kelj, promiješajte i podlijte vodom.
Sve zajedno ostavite da prokuha, a zatim dodajte pola povrtne kocke, žlicu koncentrata od rajčice, papar i sol. Ostavite da se kuha još 20 minuta.
Uz varivo, Zdenka će poslužiti i pečenu svinjsku vratinu koja joj je ostala od jučerašnjeg ručka.
Meso, koje se dan prije pečenja pacalo u začinima, češnjaku i ulju, pekla je na ulju otprilike pola sata.
>>Probajte nešto novo – slatke jabuke uz pečeno meso i mlince