BLAGDANSKO OZRAČJE

Velika djeca u Ilici rade anđele i čestitke

24.12.2001.
u 00:00
* Radovi štićenika zagrebačkog Centra za rehabilitaciju prodaju se i na božićnom sajmu u Bogovićevoj
Pogledaj originalni članak

Štićenici Centra za rehabilitaciju Zagreb ovih dana u trima ustanovama na Orlovcu, Paunovcu i u Sloboštini te šest dnevnih radionica užurbano izrađuju božićne ukrase, darove i čestitke. Najživlje je u radionici u Ilici 83. Tridesetak odraslih korisnika s umjerenom i težom retardacijom, naime, ni ne stižu napraviti dovoljno maštovitih i originalnih sitnica koje, zahvaljujući Gradskom poglavarstvu, prodaju i na prigodnom božićnom štandu u Bogovićevoj.

- Riječ je o programu radne i socijalne rehabilitacije naših štićenika. Naša "velika djeca" od 21 godinu nadalje u radionici borave šest sati dnevno i uz pomoć defektologa i majstora određenih profila izrađuju razne prigodne predmete, ovisno o dobu godine - veli voditeljica iličke radionice Vjera Facković i dodaje kako se u suradnji sa zagrebačkim obrtnicima izrađuje i plastično cvijeće, sastavljaju igračke ili tiskaju zahvalnice, pozivnice i slično.

S obzirom na mentalna i tjelesna oštećenja svatko od korisnika u izradi anđelčića, svijeća, vazica, glinenih likova Djeda Mraza, repatica... sudjeluje koliko može. Mnogi od njih po snijegu i ostalim vremenskim nepogodama svakodnevno, samostalno ili u pratnji rodbine, stižu i iz Sesvetskih Sela, Novog Zagreba ili Dubrave i nije im teško, objašnjava V. Facković. Imaju osjećaj vlastite vrijednosti i pripadnosti i sretni su što ne sjede besposleni kod kuće, što je i za njihove sve starije i nemoćnije roditelje veliko olakšanje.

- Vrijeme u radionici tako brzo prolazi da bih često puta ostala i duže. Volim raditi ove božićne anđele - veli 40-godišnja Biserka iz Sesvetskih Sela.

Nedavno je otvorena i radionica u Dubravi. No, Biserka nije pristala na promjenu okoline. U radionicu u Ilici dolazi već 23 godine, gotovo od njezina otvaranja i rijetko izostaje. Iako je poluinvalid, za vrijeme radova na tramvajskoj pruzi u Ilici, do radionice se, doznajemo, preko prepreka probijala i četveronoške.

Slično kažu i 29-godišnji Mario i 56-godišnja Vesna, koja je umjetnica za izradu i bojanje čestitki. Svi radovi korisnika mogu se vidjeti na svojevrsnoj izložbi na štandu u Bogovićevoj, gdje im u prodaji pomažu civilni ročnici.

Novac koji se tom prigodom prikupi nije veliki, veli V. Facković. No, dovoljan je da se kupe neki novi materijali za rad u radionicama ili pak organiziraju sitna druženja i izleti.

J. Rak Šajn

Pogledajte na vecernji.hr